dinnyeszezon

2020.07.23. 18:30

Nincs könnyű dolga annak, aki dinnyével foglalkozik

A dinnyetermesztés sok időt és pénzt igénylő feladat, nincs mindig megbecsülve a belefektetett energia.

Apagyi Beáta

20200713 Budapest Görögdinnye a piacon. fotó: Végh István (VI) Bors

Forrás: MW

Fotó: Végh István

Indul a magyar dinnyeszezon! A jó minőségről, a megbízható beszerzésről Nagy László mesélt, aki amellett, hogy tapasztalt dinnyetermelő, a Nemzeti Agrár Kamara megyei alelnöke is.

Jó minőség

- Családom 1994-ben kezdett el dinnyével foglalkozni, 2011-ben vettem át a gazdaságot, négy hektárnyi területtel rendelkezünk. Tudomásom szerint a megyében a sajátunkon kívül, mindössze hat-hét hektár dinnyeföld van, amiről értékelhető, piacképes, jó minőségű gyümölcsöt takarítanak be a szezonok során. Ezeken felül vannak azok a dinnyeföldek, amelyeket a felvehető támogatás céljából csinálnak, de értékelhető termést nem takarítanak be, öntözetlenül hagyják. Nálunk intenzív termelés folyik a kiváló minőség elérésének érdekében. Meglátásunk szerint ebben az évben egy-két héttel később indul be a szezon az előzőekhez képest. Ennek legfőbb oka az áprilisi hideg, eseteként fagyos reggelek, valamint a hűvös június végi időszak. A termésmennyiségről elmondható, hogy kevesebb, minőségben azonban hozza a megszokottat. A korszerű technológiának köszönhetően, mi még szeptemberben is jó minőségű dinnyét értékesíthetünk – meséli.

Jelentős árrés

- Július 20-ig még sokszor megtévesztő a magyar dinnye felirat, biztosra menni addig sajnos nem lehet. A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete a tagjainak biztosít egy „magyar termelői dinnye” feliratú címkét, amivel mi is rendelkezünk, ez úgymond biztosíték a minőségre. A legnagyobb problémát a kereskedőkkel való ár verseny okozhatja nekünk, termelőknek. A szezon elején járunk, amikor is a dinnye fogyasztói ára megyénkben 200-250 forint/kilogramm között van, eközben a kereskedők 80-100 forintért veszik kilóját a termelőtől. A dinnyetermelés mind fizikailag, anyagilag, szellemileg megterhelő feladat, a termelők anyagilag nincsenek megbecsülve, a kereskedők túl nagy árréssel dolgozhatnak – állapítja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában