e-recept

2020.07.26. 19:30

Nem lesz elektronikus állatorvosi recept augusztus 1-től!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) értesülései szerint egy, a napokban terjedő álhír értelmében augusztus 1-től megváltozik az állatorvosi vényírás, és bevezetésre kerülnek az elektronikus állatorvosi vények Magyarországon.

Horváth Imre

20200625 Miskolc Megmarad az e-receptek egyszerűsített kiváltási módja a veszélyhelyzet megszűnése után is. A kormány döntésének értelmében a gyógyszertárban továbbra is a beteg taj-számának ismerete és a kiváltó személyazonosságának igazolása szükséges. Tovább él a telefonos konzultáció lehetősége is, így a betegnek nem kell minden esetben találkoznia az orvosával. A most elfogadott szabályozás a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig van érvényben. Fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Képen: dr. Mátéffy Anita a miskolci Csipkerózsa Gyógyszertár gyógyszertárvezetője

Fotó: Bujdos Tibor/Illusztráció

A hivatal tájékoztatása szerint az információ valótlan, ugyanis a jogszabályi környezet változása egyelőre csupán megalapozza az elektronikus állatorvosi vények jövőbeli bevezetését.

Az álhír alapja az lehet, hogy 2020. augusztus 1-től hatályba lép az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008 évi XLVI. törvény (Éltv.) módosítása, amely változtat az állatorvosi vény jelenlegi definícióján, ezáltal megnyitja az utat az elektronikus vények rendszerének majdani bevezetéséhez.

E törvény alkalmazásában az állatorvosi vény állatorvosi képesítéssel rendelkező személy által kiadott, állatgyógyászati készítmény rendelésére vonatkozó, papíralapú vagy elektronikus vény, vagy megrendelő. A közeljövőben módosuló, az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. (X. 6.) FVM rendeletben ugyancsak megjelenik majd az elektronikus vény fogalma.

A hivatal azonban hangsúlyozza: ezek a változások egyelőre csak elméleti jellegűek! Az, hogy a jogszabályokban foglalt változtatások mikor jelennek majd meg a mindennapi gyakorlatban, azaz mikor állnak rendelkezésre a gyakorlati feltételek az állatgyógyszerek elektronikus vény alapján történő kiszolgálására, egyelőre nem tudható.

Ugyanakkor kiemelik, hogy az állatgyógyászati készítmények rendelésére vonatkozó hagyományos vények szeptemberig elektronikus úton (pl. okostelefonon) is bemutathatók az állatpatikákban. A könnyítés nem vonatkozik a kábítószerként kezelendő állatgyógyászati készítményekre és az antibiotikumokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában