reptér

2020.07.22. 13:00

Miskolci repülőteres remények

Üzleti jellegű repülőterek fejlesztését szorgalmazza a kormány a nagyobb magyarországi városokban.

Szaniszló Bálint

Fotó: Bujdos Tibor

„A magyar kormány szeretné, ha minden nagyobb hazai város elérhető lenne legalább kisrepülőgéppel, ami Nyugat-Európában már mindennapos, és összefüggésben van a beruházásösztönzéssel” – ezt a kijelentést Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára tette néhány nappal ezelőtt Székesfehérváron, a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén.

Hozzájárul a fejlődéshez

A szakpolitikus úgy érvelt, hogy a magyar gazdaság gerincoszlopát a megyei jogú városok hálózata adja, ezért a fejlesztésükben szeretne

a kormány szorosabban együttműködni a helyi vezetőkkel. Egyben azt kérte a városvezetőktől, hogy készítsenek repülőtér-fejlesztési terveket vagy a már létezőket adják át a minisztériumnak.

Az is kiderült, hogy a kormány szándéka nem a belföldi repülés felélesztése, avagy egyes nagyvárosok egymással való légi összeköttetése, hanem a vidéki nagyobb városok és a hozzájuk kapcsolódó régiók bekötése Európa gazdasági vérkeringésébe. Ezzel csökkenteni lehet az ország Budapest-központúságát.

Az így kialakuló vidéki regionális repülőterek rendszerének a beruházások ösztönzésében, közvetve a régiók fejlesztésében és munkahelyek teremtésében lehet meghatározó stratégiai szerepe.

A nagy beruházóknak, nemzetközi cégeknek, nemzetközi gyáraknak szükséges, hogy a vidéki ipari parkok, üzemek közvetlen légi összeköttetésben legyenek a külföldi központokkal. Egyrészt így oldható meg hatékonyan az ingázó vezetők, szakemberek szállítása, másrészt a gyárak gördülékeny működéséhez időnként szükséges a sürgős áruszállítás.

Ismert, hogy a BMW is részben a repülőtér miatt döntött gyárának Debrecenben való felépítése mellett, a Mercedes-gyár pedig hasonló okok miatt szorgalmazza a kecskeméti katonai repülőtér kettős használatúvá fejlesztését. Ugyancsak ilyen érvek mentén fejleszti nemzetközi kereskedelmi repülőtérré a Székesfehérvár melletti Alba Airportot, közismertebb nevén a börgöndi repülőteret a kormány.

Pró és kontra

A meglévő és még működő, elsősorban sportcélokat szolgáló miskolci repülőtér sorsa – mint az Észak-Magyarországban folyamatosan figyelemmel kísértük – több fordulatot vett az utóbbi esztendőkben. Még az előző önkormányzat döntött úgy, hogy működtetésére nem hosszabbítja meg a Borsodi Aeroklubbal kötött szerződést. Az indok az volt, hogy a repülőtér területét mint fontos fejlesztési területet hozzácsatolják a város szomszédos ipari parkjához. Az is elhangzott, hogy befektetők részéről komoly az érdeklődés az értékes terület iránt. Arról is szó volt, hogy – bár nem önkormányzati hatáskör – a város segít jobb adottságú telket találni a repülőtérnek. A jelenlegi reptérrel kapcsolatban ugyanis többször is elhangzott, hogy körbeépítettsége miatt egyre kevésbé tölti be a szerepét.

A tavaly őszi önkormányzati választások parkolópályára helyezték a repülőtér ügyét. Ugyanakkor sportcélokra továbbra is használják a területet, és itt van a bázisa a régiót ellátó mentőhelikopternek.

A háttértárgyalások azonban továbbra is folytak és folynak a miskolci reptér ügyében. „Minden erőmmel, befolyásommal azon leszek, hogy megmentsük Miskolc már jól bejáratott repülőterét” – jelentette ki Csöbör Katalin országgyűlési képviselő a napokban sajtóbeszélgetésén. Hozzátette: „egy új repülőtér kialakítása valahol a városon kívül horribilis összegbe kerülne, ezért nincs igazán realitása. Én egyértelműen amellett foglalok állást, hogy a meglévő repülőteret fejlesszük tovább. Amennyiben a terület két gazdája, Miskolc és Szirmabesenyő is hozzájárul, akkor a kormányhoz fordulunk segítségért, járuljon hozzá egy üzleti jellegű repülőtér kialakításához.” Megtudtuk, az országgyűlési képviselő júniusban Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárral egyeztetett a miskolci repülőtérről.

Várják a javaslatokat

Megkérdeztük a városvezetés véleményét is. „Miskolc számára fontos, hogy kisgépekkel is megközelíthető legyen. Úgy látjuk, hogy a kormányzati fejlesztési szándék is ebbe az irányba mutat. Várjuk a tárgyalások részleteit és a további fejlesztési lehetőségek szakmapolitikai meghatározását. Miskolc nyitott arra, hogy a repülőtér fejlesztéséről egyeztessen azzal együtt, hogy vélhetően repüléstechnikai szempontok alapján érdemes meghatározni azt, hogy milyen helyszínen érdemes a jelenleginél komolyabb színvonalú repülőtér fejlesztését megvalósítani”, kaptunk tájékoztatás Miskolc Megyei Jogú Város sajtóosztályától.

(A borítóképen: Jelentős fejlesztések szükségeltetnek, hogy a céloknak megfeleljen a miskolci reptér)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában