Interjú: dr. Csabai Tamással

2020.07.01. 19:00

Mérföldkő és jelentős megbecsülés

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi kórházban idén szűk körben adták át a ki­nevezéseket.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

Mindig méltó módon tartja meg a kórház a Semmelweis-napi ünnepségeit. Az idei járványügyi helyzet viszont nemcsak az egészségügyi dolgozók mindennapjait, de ünnepeiket, rendezvényeiket is átírta.

A jelenlegi körülményeket figyelembe véve és a járvány­ügyi készültséghez kapcsolódó biztonsági óvintézkedéseket is betartva ezúttal rendhagyó módon, szűk körben adták át az adjunktusi, illetve a főorvosi kinevezéseket.

Adjunktusi kinevezést vett át a kórház szűk körű összejövetelén dr. Csabai Tamás, a szülészet-nőgyógyászati osztály orvosa, aki az Észak-Magyarországnak is nyilatkozott.

Mit jelent a Semmelweis-nap egy egészségügyi dolgozó életében?

Semmelweis-napon a társadalom az egészségügyi dolgozók iránti tiszteletét fejezi ki. Ez ünnepnap a számunkra, mert azon túl, hogy munkaszüneti nap, kitüntetéseket, elismeréseket is adnak át ilyenkor. Egy szabadnap pedig, amit pihenéssel lehet tölteni, jól jön bármikor.

Ön most adjunktus lett. Mi a jelentősége ennek a kinevezésnek a pályáján?

Mondhatjuk azt, hogy mérföldkő. Az ember nagyon sokat tanul, mire orvosi diplomája lesz, majd megszerzi

a szakorvosi képesítését. Utána pedig nagyon sokat dolgozik, illetve számos tudományos témájú előadást és publikációt ír, mire egy ilyen kinevezésig eljut. A kórház részéről egy fontos lépés és jelentős megbecsülés, ha valakit adjunktusnak neveznek ki. Összességében a közösségi, az osztályos és tudományos munkát ismerik el vele.

Milyen tervei, céljai vannak a jövőt illetően?

A szülészeti-nőgyógyászati munkát nagyon szeretem, vagyis dolgozni. Mindemellett természetesen fontos a szakmai előrehaladás is.

A fő profilom a laparoszkópos műtétek iránti érdeklődés. Eddig és ezután is ezen a vonalon szeretnék tovább haladni. Egy új laparoszkópos műtéti technikát már bevezettünk itt az osztályon. Azon dolgozunk, hogy még több ilyen módszerrel gazdagítsuk az orvosi tevékenységünket. Azért, hogy minél nagyobb számban elérhetőek legyenek ezek a műtétek.

A beteg számára ez milyen pozitívumot eredményez?

A laparoszkópos beavatkozást hastükrözéses módszernek is nevezik. A beteg hasának felvágása nélkül, apró behatolásokon végzünk műtéteket.

A tervek alapján az rajzolódik ki, hogy a megyei kórházban képzeli el a jövőjét. Ezt jól gondolom?

Én lojális embernek tartom magam, ha valahol megtelepedek, akkor ott is akarok maradni. Ez pedig Miskolc és a megyei kórház. Ha pedig

a körülmények engedik és a támogatást is megkapom, ami szintén úgy tűnik, hogy megvan itt, és ha így is marad, akkor addig nagyon szívesen dolgozom és maradok itt.

A szakmai munkában, eszközpark tekintetében mik az osztályon a lehetőségei?

A kórház és az osztályvezető főorvosunk is teljes mértékben támogatja az eszközigényünket, amit eddig szerettünk volna, azt megkaptuk. Maximális segítséget kapunk az orvosi munka körülményeinek jobbá tételéhez és a betegek szakszerű ellátáshoz.

A laparoszkópos műtéteket emelte ki elsősorban, de említette azt is, hogy szereti a szülészetet. Miben látja ennek a szépségét?

A szülészeten végzett feladatokról szólva is elmondhatom, hogy a szívem csücske. Sok szülésnél jelen vagyok, és próbálok segíteni. A szülőszobán töltött idő, az ott végzett munka egy külön kis világ az orvoslásban. Egyben egy csoda is, hiszen egy új élet világrajövetelénél lehetünk jelen, és nyújthatjuk szakmai tudásunk javát. Az orvosok általában betegeket gyógyítanak, kezelnek. A szülészet egy olyan speciális része a szakmának, amikor egészséges embereket kell orvosi ellátásban részesíteni. Általában félnek tőle az orvosok, kivéve a nőgyógyászokat, akik viszont kifejezetten szeretik ezt a kihívást. Betegbiztonság szempontjából a szülészeti szakterületen is sokat számít, hogy a közelben található a Neonatális Intenzív Centrum (NIC).

Szeptember végén lehet

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi kórház kilenc orvosnak adott át főorvosi, tíz doktornak pedig adjunktusi címet kedden.

Eredetileg június 26-ra tervezték az ünnepélyes átadási ceremóniát, amelyen nemcsak a kinevezettek, de a kitüntetett munkatársak is átvehették volna az elismerést. A koronavírus-járvány miatt azonban a Semmelweis-napi ünnepséget előreláthatólag szeptember végén tartják meg, ahol a kiváló munkát is díjazza majd a kórház.

(A borítóképen: Dr. Csabai Tamás: sok szülésnél jelen vagyok és próbálok segíteni)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában