dinnyeszezon

2020.07.23. 13:00

Megfizetik a minőséget

Elkezdődött a magyar dinnyeszezon. Az ára miatt egyelőre vegyes érzésekkel fogadják a fogyasztók a hazait.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

Áprilistól júniusig a görögdinnye Európa déli országaiból érkezik, főként Spanyolországból, Görögországból, valamint Macedóniából. Most viszont itt a hazai dinnye szezonja. Az első tapasztalatok között van, hogy az eladók kénytelenek az árakat magasabban tartani, a haszon reményében. És mert az időjárás sem kedvezett a termésnek, nem számítanak a gyümölcs árának drasztikus csökkenésére.

A hazait keresik

A miskolci piacra betérve megpillantottunk egy férfit, aki fél dinnyével a táskájában távozott az eladótól.

– A feleségemmel nagyon szeretjük a dinnyét, a szezonban próbálunk minél többet enni belőle. Ha az unokák is megérkeznek, több fogy. Sokszor veszek fél dinnyét: azonnal látom a színét, a héja vastagságát, érzem az illatát, nem lőhetek mellé – árulta el Attila a vásárlási technikáját.

A Búza téren árusító Vojtkó Tiborné Böbe elmondása alapján Békés megyéből, Szedresről való a dinnyéje.

– A sárgadinnye drágább, kevesebben is keresik, a magyar görögdinnye viszont abszolút közkedvelt, ez sokkal jobban fogy. Aki meg akarja kóstolni, az a magasabb ár ellenére is megteszi. A magyar görögdinnye kilója 348 forint, az importé 298 forint.

Judit és Attila a Böbe standján lévő dinnyék közül válogattak, számukra a legfontosabb szempont, hogy magyar termék legyen. Ezért járnak dinnyéért a piacra, nem pedig az üzletláncok boltjaiba. Az idei szezonban most vásárolnak először magyar görögdinnyét.

– Úgy gondolom, hogy a jó munkát és a minőséget is meg kell fizetni, ezért nem panaszkodom az árak miatt. Mi nagyon szeretünk mindent a piacon beszerezni, szerintem nem kell taglalni a minőségbeli különbséget. Szeretünk ízeket, zamatot érezni a szánkban azért a pénzért, amit itt hagyunk. Nemrég költöztünk ki vidékre, ahol meg tudjuk termelni saját magunknak a kívánt zöldséget, gyümölcsöt. Dinnyével még nem próbálkoztunk, keményebb ügynek tűnik, mint amivel elbírunk – jegyezték meg.

Sarolta véleménye szerint nem túl fényes az idei dinnyeszezon, nem megfelelő hozzá az időjárás alakulása, sok az eső, kevés a napfény. Pultjánál 300 forint körül alakul most a dinnye ára, korábban 450–500 forintért is próbálták eladni.

– Egészben, felezve, negyedelve is elviheti a vásárló, amire épp jut. Most érdemes belőle minél többet fogyasztani, mert nem sokáig lesz a piacon.


Kisebb területről átlagos termés

Országszerte megkezdődött a görögdinnyeszüret, idén átlagos mennyiséget, mintegy 160 ezer tonnát takaríthatnak be a termelők – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke. Mártonffy Béla ismertette, hogy a változékony időjárás miatt a magyar görögdinnye idén kicsit megkésve, július 15–20. között érik be, és szeptember 15-ig elérhető lesz az üzletekben, piacokon. A szabadföldi kereskedelmi mennyiséget folyamatosan szedik.

Idén számottevően csökkent a belföldi görögdinnye termőterülete, a korábbi években jellemző 4500–4800 hektárról 4000 hektárra. A koronavírus-járvány hazai megjelenése éppen a dinnyeültetés időszakára esett, ezért több termelő a bizonytalan jövőtől félve csökkentette a termőterületeit a tervezetthez képest. A csökkenésben az is közrejátszik, hogy hűvös időben visszaesik a kereslet.

(A borítóképen: A miskolci piacon is megjelent a magyar dinnye)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában