borászok

2020.07.21. 15:30

Locsolni kellett a friss ültetvényeket

Idén a járvány és az időjárás sem kíméli a borászokat.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Komoly kihívások elé állította a borászokat a koronavírus-járvány, valamint a tavasz óta tapasztalható időjárási szélsőség együttes hatása.

Jarecsni János, a Sárospataki Hegyközség elnöke érdeklődésünkre elmondta: a szokatlanul hosszú tavaszi szárazság megnehezítette a földmunkákat, valamint az új ültetésű ültetvényeket is locsolniuk kellett a gazdáknak. Könnyítést jelentett viszont, hogy éppen az aszályos időjárás miatt kevesebb növényvédelmi munkára volt szükség – tette hozzá.

Kiemelte: a várva várt csapadék sem a megfelelő ütemben és mennyiségben érkezett meg a Tokaji Borvidékre, ami később azt is eredményezte, hogy ugyan szükségessé vált a növényvédelem, de a felázott talaj nehézkessé tette a gépek mozgását az ültetvényekben. Így aztán egyes területeken megjelentek a peronoszpóra, valamint a lisztharmat jelei, de helyenként a fekete rothadás is fellelhető – közölte a hegyközségi elnök.

A szőlő érésével kapcsolatban a szakember hangsúlyozta, hogy körülbelül két hetes csúszásban van a bor alapanyagául szolgáló gyümölcs érése, a szüret kezdete előreláthatólag szeptemberre várható és a jelenlegi becslések szerint ősszel átlagos termésre lehet majd számítani a borvidéken.

Lassan éledező borpiac

Jarecsni János a borpiacról szólva érdeklődésünkre kifejtette: nagyon lassan épülnek vissza az eladások. Érdekes jelenségnek nevezte, hogy a külföldi nagyáruházak hálózatában értékesítő borászatok egy része még növelni is tudta az eladásokat, hiszen az élelmiszer áruházak a járvány alatt sem zártak be. Azoknak a – nagyobb részben prémium borokat is előállító – borkészítőknek jelentett komoly veszteséget az elmúlt időszak, akik a turizmusra és a vendéglátásra alapozzák bevételeik jelentős hányadát, hiszen ez a két ágazat teljesen leállt – fogalmazott.

Hozzáfűzte: először az internetes borkereskedelem indult újra, ami messze nem pótolja a személyes találkozással együtt járó borértékesítést, hiszen a bor egy bizalmi termék, sokan nem tudatosan, hanem ízlelés alapján, olykor borkóstolás után választanak nedűt. A pataki hegyközség elnöke szerint megoldást nem jelent, de gyógyír lehet a magyar borágazatnak, ha beválnak azok a jóslatok, amelyek szerint idén az emberek többsége a külföldi nyaralás helyett a hazai pihenési lehetőségeket választják és ennek során minél többen például a Tokaji Borvidéket veszik célba egy-egy jó borkóstolóval egybekötött kikapcsolódás erejéig.

(A borítóképen: Jarecsni János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában