pénz

2020.07.10. 19:00

Korszerűbb 100 forintos érmékkel is fizethetünk

Az új százasokat vélhetően már nem dobják majd vissza az automaták.

Bájer Máté

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása szerint a legfontosabb változás az érme alapanyagát érintően történt: „A jelenlegi 100 forintosok nem színesfém­ötvözetből készülnek, hanem ötvözettel bevont acélból. Az új 100 forintosok alapanyaga acél helyett azonban réz-nikkel-cink ötvözet. Ez az automatákban stabilabb működést biztosít az acél alapanyagú érmékkel szemben.”

Külsőre ugyanolyan

Ha összehasonlítjuk az új alapanyagú 100 forintost a már forgalomban lévő 100 forintos érmével, külsőre nem érzékelhető számottevő különbség. Azonos az átmérőjük és a vastagságuk, a külső körgyűrű és a belső rész is ugyanakkora, az éremképük is megegyező.

A változás szükségességét az érmegyártásban megjelent korszerűbb alapanyagok indokolták. A „régi” 100 forintos érmét 1996-ban bocsátotta ki az MNB. Az utóbbi 20 évben azonban új, kedvezőbb beszerzési árú lapkaanyagok, fémötvözetek jelentek meg.

Az MNB szerint az euróérmék bevezetése után az európai lapkagyártói piac átrendeződött, koncentrálódott. Emellett az automaták is sokat fejlődtek műszaki szempontból. Elsősorban az átmérőn, a vastagságon, a súlyon kívül több paramétert tudnak egyidejűleg vizsgálni, például az anyagösszetételt és az elektromos vezetőképességet. A régi 100 forintos speciális, úgynevezett szendvics­szerkezetű alapanyagát ma már csak egyetlen gyártó tudja előállítani Európában.

Időszerű változás

„Mivel Magyarországon kívül nincsen más olyan ország, amely valamely forgalmi érméjéhez ezt a speciális alapanyagot használná, ezért annak szállítási feltételei, például az ár, a szállítási és fizetési határidő, kedvezőtlenebbé váltak, mint a többi forint érme alapanyagául szolgáló homogén ötvözeteké”, magyarázza a változás pénzügyi oldalát az MNB.

Hozzátették: a régi százasokkal kapcsolatban több ízben kaptak olyan visszajelzéseket, hogy az érmék esetenként mágneseződtek, és az automata visszautasította vagy csak többszöri próbálkozás után fogadta el azokat. Az MNB az új alapanyagú 100 forintosokat július 1-jét követően hozta és hozza forgalomba, így az automatákat üzemeltető cégeknek nyolc hónapjuk áll rendelkezésre arra, hogy átállítsák az automatáikat az új alapanyagú 100 forintosok elfogadására. Megtudtuk: az MNB egyébként nem tervezi a régi, acél alapanyagú 100 forintosok bevonását, azok párhuzamosan forgalomban maradnak az új, színesfémötvözetű 100 forintosokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában