COVID

2020.07.24. 19:00

Kiszagolják a koronavírust

Több országban is kutyákat tanítanak a koronavírus-fertőzöttek felismerésére.

Hegyi Erika

Trafi kutyus, dr. Mezõsi Tamás és Mezõsi Gergõ - betegségre jellemzõ szagmintát jelez Trafi

Forrás: BT

Az egyik brit jótékonysági szervezet két helyi egyetemmel közösen dolgozik egy projekten, amelynek eredményeként a kutyák képesek lehetnek segíteni a koronavírusos fertőzöttek felismerésében. A kutatás egyébként nem újszerű, korábbi közös projektek során már sikeresen tanították be a négylábúakat különböző betegségben szenvedő emberek azonosítására. Az USA-ban is folynak hasonló kutatások, az osztrák hadsereg pedig nyomkereső kutyákat vonna be a koronavírus-fertőzött személyek kiszűrésére. A projekt egyelőre a kísérleti fázisban van.

Sok minta kell

– Hazánkban is létezik olyan kiképzési irány, aminek célja, hogy a kutyák felismerjenek különböző betegségeket, illetve hogy a beteg gazdájuk változó állapotát jelezzék – mondta az Észak-Magyarországnak dr. Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány segítőkutya-kiképzője. – Koronavírussal kapcsolatban azonban nem tudok ilyen kísérletről Magyarországon. Ehhez a képzéshez ugyanis nagyon sok minta kellene, hazánkban pedig szerencsére nincs annyi beteg, akiktől megfelelő számú mintát tudnának venni. Ez egyébként szakmai körökben is felmerült, és azt kell mondanom, hála istennek, hogy ehhez a képzéshez nálunk nem biztosítottak a feltételek – jegyezte meg a szakember.

Azzal folytatta, hogy részben ő is foglalkozik a kutyakiképzés betegséget felismerő ágával, ezért tudja, hogyan történik. Jelenleg a nyálminták azonosításának módszere a legelterjedtebb, ugyanis számos bizonyíték van arra, hogy a kutyák egyes betegségeket nyálminták alapján felismernek. Annak ellenére, hogy a kutatók nem tudják kémiailag azonosítani azokat az összetevőket, amelyek megkülönböztetik egy kutya számára a beteg ember nyálmintáját a többitől.

Több hónap

– A képzés a gyakorlatban úgy történik, hogy a nyálmintákat fogorvosi tamponra rögzítik, ezeket nagy mennyiségben lefagyasztják, majd a tréningen felhasználják. A kutyáknak sok egyformának tűnő mintaadó üveg közül kell kiválasztaniuk a beteg ember mintáját. Ezt napról napra gyakoroltatni kell velük, több hónapon keresztül, mire már teljes biztonsággal találnak rá a megfelelő szagra – magyarázta Mezősi Tamás.

Elmondta azt is, az ebek nagy biztonsággal felismerik a betegek állapotváltozását, különösen a cukorbetegekét. Más betegségekre is folynak kísérletek, például a tüdőrák-diagnosztizálásra, de ezek inkább még gyerekcipőben járnak.

– A kutyák az epilepsziás betegek rohamait is képesek előre jelezni, én magam is képeztem ki erre egy kutyát.

A képzés alatt nyálmintát használnak ugyan a trénerek, de amikor az eb gazdához kerül, akkor a test szagának változását ismerik föl. Bár azt nem tudjuk pontosan megmondani, hogy valóban a szagról vagy a gazda viselkedésének megváltozása miatt jelzi előre a rohamot. Az általam képzett, Rumi nevű kutya világszenzáció volt. 2009-ben az Etológiai Világkonferencián mutattuk be, mert ő volt az első olyan vakvezető kutya, aki ember mellett szolgált, és gazdája epilepsziás rohamait is időben felismerte. De hogy miből ismerte föl, máig sem tudjuk, hiszen Rumi nem mondta el nekünk – tette hozzá némi iróniával a szakember.

Hozzátette: lehetségesnek tartja, hogy a kutyák vírusos betegségeket is azonosítsanak, de azért annak van némi veszélye, hogy az ebek több száz embert szagolgassanak.

– Jelenlegi tudásunk alapján úgy tudjuk, hogy a kutyák nem kapják el és nem fertőznek meg másokat koronavírussal, de előfordulhat, hogy a szőrükkel terjesztik – jegyezte meg a kutyakiképző.

(A borítóképen: A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolában betegségre jellemző szagmintát jelez Trafi, a vakvezető kutya / Fotónk illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában