otthoni munka

2020.07.01. 18:00

Ideiglenes volt a home office

Van némi haszna, hogy sokan otthon dolgozhattak a járvány idején.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

„Egy multicégnél dolgozik a fiam Székesfehérváron. Amikor március elején hazajött látogatóba Miskolcra, mondták a főnökei, hozza a laptopját is, mert ha közben a járvány erősödne, akkor home office-ban kell dolgoznia. Így is lett, Miskolcon töltötte a veszélyhelyzet hónapjait, itthonról dolgozott. S bár már a legtöbb helyen visszatértek a dolgozók az irodákba, ő még mindig nem: beválhatott a cégnek ez a foglalkoztatási forma” – mondta az Észak-Magyarországnak egy édesanya.

Miskolcon érdeklődtünk több cégnél, hogy hogyan értékelik a home office-t, van-e, amit „át tudnak menteni” azután is, hogy már visszatértek a dolgozók az irodákba.

A Miskolc Holding Vagyonkezelő Zrt. a veszélyhelyzet kihirdetését követő napokban felmérést készített azokról a munkakörökről, ahol az otthonról történő munkavégzés létrejöhetett, tájékoztatták az Északot. Ezeken a területeken a szükséges eszközöket biztosították a dolgozóknak.

Visszatértek az irodákba

– A dolgozóknak az otthoni munkavégzés során is elérhetőnek kellett lenniük, a normál munkaidejüknek megfelelően. Az elvégzett napi tevékenységüket is adminisztrálták, majd minden nap végén továbbküldték a feletteseknek – mondta a zrt. kommunikációs munkatársa. Mint megtudtuk, a dolgozók, amint lehetett, visszatértek az irodáikba. Akárcsak az iparkamara munkatársai.

– A veszélyhelyzet kihirdetését követően ügyeleti rendszerben dolgoztunk – kezdte Dudás Tiborné, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára. – Kollégáink részben otthon végezték a munkájukat, részben pedig egy beosztás alapján a kamarai székházban. Erre azért volt szükség, mert sok olyan szolgáltatásunk van, amelyek személyes ügyintézést igényelnek.

A hatékony otthoni munkavégzéshez igyekeztünk minden feltételt megteremteni, így például az e-mailek, a kamara vonalas telefonszámainak átirányítását, és ahol szükséges volt, az informatikai eszközök biztosítását. Már a járványügyi veszélyhelyzet feloldása előtt, május 18-án visszatértünk teljes létszámmal, természetesen szigorú higiéniai szabályok betartása mellett – sorolta.

A cégek vezetői bíznak abban, hogy az őszre jósolt második hullám nem éri el hazánkat, ha mégis, apró korrigálások után már könnyebb lesz a home office-ra való átállás. Az otthoni munka esetleges pozitív tanulságaira is rákérdeztük.

– A digitalizáció előtérbe kerülését emelném ki. A pandémia olyan megoldásokra kényszerítette rá a cégeket, amelyek elterjedésére még akár éveket kellett volna várni – fűzte hozzá Dudás Tiborné.

(A borítóképen: Az otthoni munkának vannak előnyei)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában