adomány

2020.07.12. 13:00

Hetvenötmillió forintos adományt nyújtottak át az újhelyi kórháznak

A csomagot a kórház kívánságai alapján állították össze.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

75 millió forint értékű műszert adományozott a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórháznak az OTP Bank által létrehozott és támogatott Humanitás Szociális Alapítvány.

Régen volt hasonló

Az átadásra szervezett rendezvényen dr. Kovács Lajos, a kórház megbízott főigazgatója elmondta: az elmúlt években intézményükben 2,7 milliárd forint értékű beruházás zajlott le, aminek köszönhetően pavilonjaik megújultak, és új létesítmények is épültek. Ezenkívül a leginkább szükséges berendezéseket rendszerint be tudták szerezni, valamint a legfontosabb gépeket is mindig meg tudják javíttatni. A jelenlegihez hasonlítható léptékű, egyidejű eszközbeszerzésre azonban már régen volt példa – közölte. Hozzátette: külön emeli az adomány értékét az, hogy a műszereket, berendezéseket tartalmazó adománycsomagot a kívánságaik alapján állították össze. Beszereztek például két nagy értékű ultrahangkészüléket, sebészeti műtőasztalt, egynapos sebészeti ellátáshoz, laparoszkópiához, artroszkópiához, gasztroszkópiához szükséges eszközöket, amelyek nem olcsók – mondta. Szintén vásároltak egy teljes fül-orr-gégészeti vizsgálószéket a hozzá tartozó műtéti és vizsgálóeszközökkel, speciális monitorokat, valamint EKG-készüléket.

Dr. Nagy Krisztina, az alapítvány kuratóriumi tagja és titkára az Észak-Magyarországnak elmondta: a koronavírus-járvány miatt idén kiemelkedő támogatást kaptak az OTP-től, ennek köszönhetően öt kórházat támogattak. Alapvető koncepciójuk az volt, hogy ne egy-egy műszerrel segítsék a gyógyító munkát, hanem hatékony támogatást adjanak a kiválasztott intézményeknek, a vidékiek közül főleg azoknak, amelyek a járvány idején kiemelt munkát végeztek vagy pedig hátrányos helyzetű régióban működnek. Így választották ki az Erzsébet Kórházat is. Az intézmények nem a pénzt, hanem az eszközöket kapják meg – mondta az alapítvány titkára. Barkó József, az OTP északkeleti régiójának ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy a bankcsoport összesen kétmilliárd forintot fordított arra, hogy a világjárvány kapcsán kialakult nehéz helyzetben segítsen intézményeket és rászorulókat. Magyarországon 400 millió forinttal segítették a kiválasztott öt kórházat, valamint stratégiai partnerük, vagyis a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül rászorulókat támogattak, több oktatási intézményt pedig számítógépekkel ajándékoztak meg, hogy meg tudjanak felelni a távoktatás kihívásainak.

(A borítóképen: Dr. Kovács Lajos, Barkó József, dr. Nagy Krisztina és dr. Krajnyák Zoltán orvosigazgató)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában