Anno 2000-ben írtuk

2020.07.16. 07:30

Háromévente előnyösebb

Biennálé helyett triennálén mutatkozna be a hazai grafikai termés.

Forrás: ÉM

Elképzelhető, hogy a miskolci Országos Grafikai Biennálé ezután triennálé lesz – a megyeszékhely hazai képzőművészeti életben betöltött szerepét érintő hírt Dobrik István, a Miskolci Galéria igazgatója közölte az Észak-Magyarország 2000. július 3-i számában.

Az idáig vezető okok

Még nincs végeleges döntés, ez ősszel várható, miután a Kondor Béla állandó tárlatának megnyitójára érkező művészekkel, szakemberekkel megbeszélték ezt – tudhatjuk meg a lapból.

Az ötlet Lengyelországban, Katowicében született a lengyel grafikai triennálén. „Alkalmunk volt kicserélni a tapasztalatainkat. Hasonló szakmai kérdések foglalkoztatják őket is, mint a magyarokat, ugyanolyan vitákat váltanak ki a műfajhatárok tágítására vonatkozó és az új médiumokkal való kísérletek is” – sorolja Dobrik István.

A tapasztalatok felvetették a kérdést: nem lenne-e jobb, ha az Országos Grafikai Bien­nálét háromévente rendeznék. Mind szakmai, mind szervezési, mind anyagi oldalról előnyösebb lenne nemcsak a galériának, de az alkotóknak is. A tervek szerint Miskolc a triennálék előtti évben nemzetközi grafikai fórumnak is helyet adna, melyen művészettörténészek, művészek vitathatnák meg a grafika aktuális kérdéseit, a műfaji, technikai problémákat, szó lenne a kortárs tendenciákról, a sokszorosított művészetekről és a gyűjtésről is.

(A borítóképen: Dobrik István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában