Avasi munkálatok

2020.07.10. 07:00

Górcső alatt a csapadékelvezetési munkálatok

Lakossági fórumot tartottak hétvégén az Avasi Kvaterka egyik programjaként.

Apagyi Beáta

Fotó: Bujdos Tibor

A beszélgetésen Fischer Ferdinánd, a kivitelezést végző vállalkozás vezetője, valamint Lenkey Péter, az Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány szakmai vezetője vett részt. Szó volt felújítási munkálatokról, az esővíz begyűjtéséről és újrahasznosításáról, valamint a lakosság részéről érkező kérdéseket is igyekeztek megválaszolni az esemény főszereplői.

Fischer Ferdinánd elmondta, hogy március óta folynak a vízelvezetésre vonatkozó munkálatok az Avas teljes északi oldalán, több mint 7 kilométer hosszú szakaszon. A beruházás pontos menetének felvázolása után hozzátette, hogy a teljes területen végzett újításokat, – legyen szó a csatornázás korszerűsítéséről, a burkolat javításáról – 2021 január hónapjában szeretnék befejezni, 95 százalékos készültségre már az őszi időszakban lehet számítani, de bármikor ütközhetnek akadályozó tényezőkbe, amelyek lassíthatják a munkát. Lenkey Péter előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy olykor akár három hónapnyi csapadékmennyiség is leeshet egy hétvége alatt a megyében, amely jelentős anyagi károkat okozhat. Azonban ha az esővizet tudatosan elvezetjük és összegyűjtjük, felhasználhatjuk mosáshoz, takarításhoz, öntözéshez így visszajuttatva a körforgásba.

Kérdezhettek az érintettek

A beszélgetés végén a lakosság képviselői is feltehették kérdéseiket. Többen voltak kíváncsiak a Mélyvölgy utca helyzetének alakulására, hogy mikor kezdődnek el és fejeződnek be a munkálatok, milyen nehézségekre számíthatnak az arrafelé aktívan közlekedők. A kivitelező válasza alapján a Mélyvölgy utcai feladatok augusztusra vannak ütemezve. Azért nem lehetett hamarabb elkezdeni, mert sok szakaszt csak a Mélyvölgy utca irányából lehet megközelíteni. Ennek felbontásával megnehezítenénk a többi területtel való haladást. Csak a Csabai sor, Csáti sor elkészülte után foghatnak bele az újításokba.

Érkezett az augusztus végére tervezett Borangolást érintő kérdés is, miszerint egyeztettek-e a rendezvény szervezőivel. Két opció van arra az időszakra nézve: addig vagy befejezik a Borangolást érintő szakaszon a munkálatokat vagy úgy fogják lezárni, hogy az ne akadályozza a programot – tette hozzá a kivitelező cég képviselője, Fischer Ferdinánd.

(A borítóképen: Avas és tervek...)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában