Holokauszt

2020.07.05. 12:00

Fogalomteremtő erejű bűn lett a holokauszt

Nemcsak a kollektív emlékezetben, de a nemzetközi jogban is nyomot hagyott.

Bájer Máté

Fotó: Ádám János

A holokauszt visszavonhatatlan, súlya ránehezedik az 1945 utáni világra. Nem az első népirtás, de a modern korban, a felvilágosult eszmék tükrében történt, Európa szívében, az egész világ figyelő tekintete előtt, így vált hivatkozási alappá. Jelentőségét jól mutatja, hogy 1948. december 9-én az Egyesült Nemzetek Szervezete elfogadta a népirtás bűntettének megelőzéséről és szankcionálásáról szóló egyezményt. Ebben „megelőzendő és büntetendő” nemzetközi bűntettként határozzák meg a népirtást, ami saját, addig nem létező műszót is kapott: genocídium. Az egyezmény ezt a következőképpen definiálja: valamely nemzeti, népi, faji vagy vallási csoport teljes vagy részleges megsemmisítésének szándékával történő elkövetés. Ebbe tartozik a csoport tagjainak megölése, súlyos testi vagy lelki sérelem okozása, a csoportra megfontolt módon olyan életfeltételek ráerőszakolása, melyeknek célja a csoport teljes vagy részleges fizikai elpusztulásának előidézése, olyan intézkedések megtétele, amelyek gátolják a csoporton belül a születéseket, valamint a csoport gyermekeinek más csoporthoz való erőszakos átvitele.

A véres 20. század

Bár a holokauszt előtt az angolszász nyelvben nem volt szó a népirtásra – fogalomteremtő eseménynek számít tehát –, maga a tett addig sem volt ismeretlen. A Jézus halála utáni keresztényüldözések az elsők közé tartoztak az olyan esetek sorában, ahol egy uralkodó civilizáció módszeresen igyekezett kiirtani egy számukra összeférhetetlen nézeteket valló csoportot. Az amerikai kontinensen sem volt ismeretlen ez a fogalom: délen az azték, tolték, maja és inka civilizációkat próbálták leradírozni frissen kirajzolódó térképükről – jelentős sikerrel. Nemcsak az erőszak, de a behozott járványok is tizedelték az indiánokat.

Mégis a világformáló 20. század hozta a legtöbb, milliós áldozattal járó népirtást: a holokauszt mellett Ruandában, az örményeknél, a bosnyákoknál vagy a Szovjetunióban elkövetett genocídium és a Pol Pot által Kambodzsában levezényelt Vörös Khmer-terror is kimeríti ezt a fogalmat.

(A borítóképen: A fájdalom emlékműve)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában