fesztivál

2020.07.16. 08:30

Ételremekek békacombból

Nagy fesztivál idén nem volt, de több társaság is sütött-főzött Mezőnyárádon.

Tóth Balázs

Fotó: TB

Öt csapat tucatnyi étellel nevezett az idei, kilenc és feledik Béka és Hal Sütő-Főző Fesztiválra Mezőnyárádon. Egy-egy ház udvarán gyűltek össze családok, barátok, hogy közösen süssenek, főzzenek valami jót maguknak és a zsűrinek. Mindenki kapott díjat is, hiszen minden fogás különleges volt.

Zólyomi Tamás, a helyi pizzéria tulajdonosa végre újra versenyezhetett. Ő a fesztivál egyik kitalálója volt a korábbi és a jelenlegi polgármesterrel együtt, az első három eseményen részt is vett szervezőként. Aztán Miskolcra került, és a főnökével büfésként jött a fesztiválra. Mióta megnyitotta mezőnyárádi pizzériáját, azóta pedig ott várja a vendégeket békacombos ételkülönlegességekkel.

– Tárkonyos békacomb-ragulevest készítettem brokkolival, karfiollal, friss zöldségekkel, betejszíneztem, betárkonyoztam. Cipóban tálaltam, azt erre az alkalomra készíttettük, kiszedtük a belsejét, kicsit betettük a pizzasütőbe, mert a kemencét nem indítottuk be, s még átsütöttük, hogy ne szívja magába a raguleves levét. A másik étel grillezett békacomb volt salátaágyon, ez egy tormás, majonézes étel, friss káposztával, répával, lilahagymával készült – sorolta az összetevőket Zólyomi Tamás.

Minden helyszínen jó volt a hangulat, és a szakácsok is beleadták minden tudásukat, így a Madarász családnál vargányagombás béka, valamint sült tiszai kárász készült, Szabóéknál pedig rozmaringos szuvidált békacomb, grillezve. Volt, aki évről évre visszatérő vendége a fesztiválnak és rendszeresen kóstol békacombot, más most találkozott először vele, s finomnak találta, nem volt markáns íze, hanem a csirkéhez volt hasonlatos, és érezhetők voltak rajta a finom fűszerek. Lehet, hogy a jövőre rendezendő, tizedik versenyen ő is megpróbálkozik egy étellel.

(A borítóképen: Elkészültek a finomságok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában