Magyar termék

2020.07.05. 17:30

Érkeznek a magyar zászlók a hazai termékekre

A húsáruk után júliustól a gyümölcsök és zöldségek származási országát is fel kell tüntetni a boltokban.

Bájer Máté

Fotó: Ádám János

Egyértelmű, jól látható jelzéssel kell ellátni a pultokban árult termékeket. Az előrecsomagolt zöldségekre és gyümölcsökre nem vonatkozik a július 15-étől érvénybe lépő rendelet.

Magyar termék

A Magyarországról származó áruk esetében – a húsokhoz hasonlóan – zászlókkal történik majd a jelölés. A nemzeti trikolór színeivel ellátott lapocskákat legalább 50x30 milliméteres méretben kell készíttetni. Ez alól kivételt képeznek a helyi termelői piacok, de az importált áruknál sem muszáj a zászlócskák használata.

A Magyar Közlönyben közzétett rendelkezés ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz: az eladásra kínálás helyén fizikai vagy elektronikus hordozón kell feltüntetni a származási országot. Ennek értelmében akár papíron is elég informálni a vevőket, feltéve, hogy nem hazai gyümölcsről, zöldségről van szó. A lényeg, hogy jól láthatóak, érzékelhetően a termékre vonatkozóak, egymástól egyértelműen elkülöníthetőek legyenek a jelölések.

Hazai védve

„Magyarországon az elmúlt néhány évben jelentősen nőtt a magyar élelmiszerek iránti igény a fogyasztók körében. A boltok polcain ugyanakkor megjelent számos olyan magyar származásra utaló jelölés, amelyek között a fogyasztók nehezen tudnak eligazodni”, indokolja a döntést az Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság hivatalos honlapján.

A zöldségek és gyümölcsök esetében az nevezhető hazai terméknek az Agrárminisztérium szerint, ha a növény begyűjtése, tisztítása és kezelése Magyarországon történik.

Az EU Közösségi Vámkódexe azonban úgy fogalmaz, ha egy termék előállításában több ország is részt vesz, származási országnak az minősül, ahol az utolsó lényeges, gazdaságilag indokolt feldolgozást vagy megmunkálást végezték.

„Ezt a szabályt, felismerve az abban rejlő marketing­értéket, az élelmiszerlánc hazai szereplői ez idáig igen változatosan értelmezték, jelentős zavart és bizonytalanságot okozva a fogyasztók körében” – írja honlapján az Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság.

– Fontos, hogy a hazai termelőket erősítsük, hiszen így is kiszolgáltatott helyzetben vannak – véli Bor László, aki ha teheti, odafigyel, hogy magyar terméket vásároljon.

Nézik, honnan származik

– A zöldségeket többnyire a piacról szerzem be, de ha boltban vásárolok, akkor is megnézem, mi honnan származik. Nem gondolom, hogy nagy dolog lenne erre odafigyelni, mégis komoly segítség, ha hazait veszünk. Ha most spórolunk egy ötvenesen, akkor lehet, az lesz a vége, hogy egyre több magyar gazda megy csődbe, és marad az import mindenből.

Van olyan is, aki az íze miatt veszi a magyar termékeket.

– Hasonlítsunk össze egy bugaci paradicsomot a hollanddal, ami többet utazik pár nap alatt, mint én egy egész évben – mondja viccelődve Tóth Jánosné Kinga, akit zöldségvásárlási szokásairól kérdeztünk egy helyi szupermarketben. – Szeretek jó dolgokat főzni, és ehhez jó alapanyagra van szükség, legyen az pirospaprika, hagyma vagy paradicsom. Ezt pedig a hazai tudja legjobban szerintem. Ízes és finom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában