jelnyelv

2020.07.27. 09:30

Elismerik a jelnyelvből tett nyelvvizsgát

Jelnyelvből is lehetséges lesz államilag elismert nyelvvizsgát tenni 2021. július 1-től.

Apagyi Beáta

20190906 Nagykőrös Rekordkísérlet Nagykőrös Hősök Terén. 1368 diák jeleléssel ( siketek jelbeszéde) mutogatták el Arany János Toldi költeményének első két versszakát. Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe

Forrás: MW

Fotó: Bús Csaba

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) által benyújtott javaslatra módosították a magyar jelnyelvről szóló törvényt: a szövetség szerette volna a jelnyelvet magasabb szintre emelni. Amellett, hogy a meghatározott időponttól kezdve az állam elismeri a jelnyelvből tett vizsgát, vállalja még az egészségügyben végzett tolmácsolások költségét, rögzíti a Jelnyelvoktatói Névjegyzéket, hogy olyan szakemberek oktathassanak, akik megfelelő kompetenciával rendelkeznek. Továbbá a módosítás által egy új szakma születik meg: a jelnyelvi tolmács.

Tapolczai Gergely siketnéma képviselő, a módosítás előterjesztőjeként ismertette: – A siket közösség Magyarország harmadik legnagyobb nyelvi és kulturális kisebbsége. Évente mintegy ezren tanulnak jelnyelvet, és százan-kétszázan tesznek belőle vizsgát.

Hasznos képesség

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége miskolci szervezetének munkatársa, Selmeczkiné Gergely Tímea elmondta, hogy a nyelvvizsgát érintő részletek még kidolgozás alatt állnak, így lapunk hivatalos tájékoztatására nincs lehetőségük, viszont azt megtudtuk: Borsodban jelenleg két különböző szintű csoportban hét-hét ember tanulja a jelnyelvet. A korosztály eloszlása vegyes, általában húsztól negyvenéves korig jelentkeznek az érdeklődők, többségében hölgyek. A jelnyelv elsajátításának legfőbb oka, hogy az egyén közvetlen környezetében halláskárosodott családtag van, ezáltal szeretné magát fejleszteni, hogy megkönnyítse a kommunikációt. Az egészségügyben dolgozók munkáját is segítheti ennek a képességnek a birtoklása.

– Eddig ha valaki sikeresen elvégezte a jelnyelvtanfolyamot, a vizsga letétele után egy hivatalos tanúsítványt állítottunk ki számára – folytatta Selmeczkiné Gergely Tímea. – Oktatóink mindegyike elvégezte a jelnyelvoktatói képzést, amely egy nyelvészeti és egy módszertani modulból áll. Csak szigorú felvételi és alkalmassági vizsga után kerülnek be a képzésbe. Ilyen komplex oktatói képzést Magyarországon csak a Sinosz szervez. Az országban 10-en rendelkeznek jelnyelvoktatói diplomával, mely ma a legmagasabb megszerezhető jelnyelvoktatói végzettség. Sokan azt gondolják, hogy a jelnyelv megtanulása nagyon egyszerű. Ez azonban nem így van, itt nem szóról szóra, hanem vizuálisan fordítunk, ezáltal át kell állni erre a rendszerre az agynak. Egyelőre úgy tűnik, hogy legközelebb szeptemberben fog indulni A1-es kezdő csoport megyénkben – mondta Selmeczkiné Gergely Tímea.

(A borítóképen: Munkában a jeltolmács (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában