bicikliút

2020.07.29. 11:00

Dél-Borsod leghosszabb kerékpárútja épül meg

Tervezés alatt van az új bükkaljai kerékpárút is.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

A tereprendezéssel a múlt héten megkezdődött a Mezőkövesdet és Bükkzsércet összekötő kerékpárút építése. Mezőkövesd főutcájától Bogács határáig a közút keleti oldalán új út épül, itt jelenleg az akácos bozótot vágják ki. A külterületi részeken új utak épülnek összesen 14 kilométeren, míg a községek belterületén felfestéssel jelölik ki a biciklisek számára a sávokat.

Mint azt dr. Fekete Zoltán polgármester elmondta, ehhez az is szükséges volt, hogy az eredetileg elnyert 1,7 milliárdos pályázati támogatást egy kormányhatározattal négyszázmillió forinttal megemelték. Ez a négyszázmillió forint a kerékpárút építésére megy, a még szintén megépítés előtt álló új intermodális csomópont – azaz az autóbusz-állomás vasútállomás mellé költöztetése – támogatása nem emelkedett. Utóbbi egyébként a pályázatban konzorciumi tag Volánbusz Zrt.-hez tartozik.

Megvannak az engedélyek

A Volánbusz Zrt.-től megtudtuk, az új autóbusz-állomás kialakításához a szükséges engedélyeket a társaság beszerezte, a kiviteli tervek elkészültek. A vasútállomás előtt három leszállító kocsiállást, az állomáson pedig kilenc darab induló kocsiállást terveznek kialakítani, melyeket részben csuklós, részben szóló autóbuszokra méreteztek. A kocsiállások mellett helyezkedne el a forgalmi épület, melyben váróterem, pénztárak és közönségforgalmi mosdó is helyet kapna.

A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás előkészítés alatt van.

Történelmi fejlesztés

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a bicikliút történelmi fejlesztés, mert Dél-Borsodban még nem épült ilyen hosszú és településeket összekötő kerékpárút. Az idegenforgalom szempontjából óriási jelentősége lesz, mert sokan töltik aktívan szabadidejüket, ezek közül a legjobb a biciklizés, mert abban az egész család részt vehet. Kerékpárút nélkül azonban veszélyes dolog. Szerinte az épülő kerékpárút jó lesz a sportnak, az itt élőknek, a turistáknak, növeli

a turizmus minőségét. Biztatónak nevezte, hogy tervezés alatt áll az Eger–Miskolc kerékpárút, reméli, hamarosan az is megvalósítási szakaszba lép. Annak jelentősége nem csak a két megyei jogú város számára lesz nagy, hanem a környéknek is. Szerinte el kell gondolkodni azon is, hogy a tiszai vonalra is kellene egy kerékpárút.

(A borítóképen: A tereprendezéssel kezdődött a munka)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában