jótékonysági rendezvény

2020.07.17. 17:30

Csípőműtétre várnak

Motorosok szerveznek jótékonysági rendezvényt a miskolci Zsófi gyógykezelésének támogatására.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: ÉM

Zsófi és Gréta nyolc­éves, iskolás, gyönyörű ikerlányok. Sajnos azonban a két gyermek nem egyformán fejlődik. Zsófi kerekes­székkel vagy járássegítő géppel közlekedik, önállóan nem tud járni. A lányok a terhesség 36. hetében komplikáció nélkül, megfelelő súllyal születtek. Az édesanyánál korábban diagnosztizált fertőzés miatt, ami a csecsemők megbetegedésére adhatott volna okot, megfigyelés céljából a koraszülöttosztályra kerültek. Semmilyen gond nem merült föl, a babákat egészségesen vitték haza a kórházból. Azonban Zsófin már egy hónaposan látszott, hogy nem úgy fejlődik, mint a testvére – mondta Kolozsvári Katalin, az édesanya. Először az orvosok is azzal nyugtatták őket, hogy Zsófi volt a kisebb, a pocakban talán el volt nyomva és majd behozza a lemaradást. A szülők neurológiai kivizsgálást kértek Debrecenben, ahol már azt állították, biztos, hogy probléma van a kicsivel. Nyolc hónaposan csak lógtak a kezei meg a lábai, nem tartotta magát rendesen. Megállapították, hogy Zsófi feltételezhetően oxigénhiányos állapotba került, ami előidézett nála egy csecsemőkori agyi bénulást. Hogy ez mikor következett be, még az anyaméhben vagy születésekor, esetleg utána, azt nem lehet tudni. Az biztos, hogy a kislány nem kapott légzéstámogatást, mert nem volt rá szükség, nem mutatta jelét oxigénhiányos állapotnak. Izomsorvadást nem állapítottak meg nála, ami jó hír a rosszban – fogalmazott az édesanya. Két csípőműtét vár a kislányra, amelyet Magyarországon végeznek majd el. Ha ezek sikeresek lesznek, akkor nagyjából két év múlva külföldre indulnak annak a beavatkozásnak a megismétlésére, amely már korábban bevált Zsófi fejlődését tekintve.

Kupakot gyűjtenek

Öt évvel ezelőtt kezdték el a műanyag kupakok gyűjtését, hogy kiadásaik fedezetét ezzel egészítsék ki. A gyűjtésnek híre ment, és támogatókra is leltek. Akkor találtak egy speciális „műtétnek nevezett” eljárást, amelyet Barcelonában végzett el egy orvos. Az izmait tette lazábbá az igen költséges beavatkozás, mely által feloldódtak a feszülések Zsófi végtagjaiban, így könnyebben fejleszthetővé váltak.

Fotó: ÉM

A műtétre és a rehabilitációra is sikerült összegyűjteni a pénzt támogatásokból. A kupakgyűjtést azóta sem hagyták abba, hiszen Zsófi normál fejlesztése, gyógytornája is havonta százezer forintba kerül. Mindketten dolgoznak, de ez akkor is megterheli a családi költségvetést – tette hozzá Katalin. A szinten tartáson túl a kislány állapotának javulását szeretnék elérni, ezért intenzív terápiára is járnak időnként a gyermekegészségügyi központba vagy Budapestre. Ilyenkor napi öt órán át folyamatosan „dolgoztatják” az izmokat, a kemény munka után pedig szemmel látható a javulás.

Különleges módon segítenek

A Moto Caritas Alapítvány szervezésében nyilvános szabadtéri mise lesz július 18-án 11 órától Miskolcon, a Szent István téri parkolóban. A szertartást Galambvári Péter görögkatolikus pap tartja, melynek végén megáldja a motorokat. A szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy a mise után két liter benzin árát helyezzék el a kihelyezett „varázsgömbbe”, ezzel segítve Zsófi gyógyulását.

(A borítóképen: Zsófi járását támogatni kell)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában