nyári tábor

2020.07.12. 11:30

Belekóstoltak a sütésbe

Általános iskolások nézhették meg, hogyan dolgozik a cukrász, hátha kedvet kapnak a szakmához.

Novák Krisztina

Fotó: Kozma István

Különleges élményekkel gazdagodtak szerdán a Miskolc-Martinkertvárosban található Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola alsó tagozatos tanulói. Az ötnapos iskolai Erzsébet-tábor keretén belül délelőtt a Diósgyőri várban néztek szét, délután pedig – a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) szervezésében – a vár tövénél található Kisgergely Cukrászdában kóstolhattak bele a cukrászszakma rejtelmeibe.

Süteményt készítettek

– Szerencsére nagyon szeretik ezeket a programokat a gyerekek, amivel már előkészítjük a pályaválasztásukat is – tudtuk meg Klemné Lőrincz Ildikótól, az iskola vezetőjétől.

– Mindenképpen jó, ha már kis koruktól fogva minél több szakmával és szakmacsoporttal megismerkednek, hiszen akkor jobban tudnak dönteni és választani a későbbiekben.

A kilenc és fél éves Marjai Dávid nagyon élvezte, hogy egy kis időre cukrásztanuló lehetett, és – Horváth Zsolt mestercukrász szakszerű irányításával – életében először édességet készíthetett.

– A legjobban az tetszett, amikor csokiba mártottuk a sütit, mert nagyon klasszul nézett ki a végén. Nagyon jó a tábor, tele van programokkal, és gondolkozom azon, hogy cukrász, tűzoltó vagy építész leszek.

Közel ezer gyermek

– A pandémiás időszak okozta változások miatt úgy döntöttünk, hogy az általános iskolás gyerekek nyári táborozását szervezett céglátogatásokkal tudjuk színesebbé tenni – tájékoztatta lapunkat Tóth Ádám Zoltán, a BOKIK oktatási és képzési szakigazgatója. – A nyári időszakot kihasználva közel ezer diákot viszünk el ilyen és ehhez hasonló programokra. Miskolctól Sátoraljaújhelyen át, Szirmabesenyőn keresztül, az ózdi általános iskolásokig nagyon sok csoportnak szervezünk élményekben gazdag programokat.

Tóth Ádám Zoltán elmondta, hogy a vendéglátás területén kívül digitális alkotóműhelyekben mutatják meg a kisdiákoknak a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségeket, legórobotokkal a programozási alapismereteket sajátíthatják el, egy sporttábornyi gyermeket pedig a Diósgyőri stadionba visznek edzéslátogatásra.

Változatos karrierlehetőség

– Nagyon széles körű az a szakmai bemutató, amit a nyári táborok segítségével megismerhetnek a diákok – tájékoztatott a szakigazgató. – Természetesen a nagyobb vállalatok, mint a Bosch és a Joyson is együttműködnek velünk abban, hogy a náluk megtanulható szakképesítéseket is bemutassuk a fiataloknak.

Hangsúlyozta, hogy a szakmatanulás évről évre egyre hangsúlyosabb szerepet kap, és a kamara is a feladatának tekinti, hogy a pályaorientáción belül inkább a szakképzést és a szakmaorientációt mutassák meg a szülőknek, az általános iskolás diákoknak, illetve a pedagógusoknak. Elmondta, napjainkban a szakképzés színes és változatos karrierlehetőséget nyújthat a fiataloknak. Az új szakképzési törvénynek köszönhetően pedig még több lehetőségük lesz a diákoknak – a megfelelő ágazatot választva – ösztöndíjat vagy később szakképzési munkabért kapni.

(A borítóképen: Tetszett a gyerekeknek a munka)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában