hintó

2020.07.20. 11:00

A tűzoltószertárban ritka kincsre bukkantak

Felújítás miatt pakolták ki nemrég Abaújszántó tűzoltószertárát.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Kiderült, itt őrizték azt a díszes halottas hintót, ami 70–80 éve állhatott szolgálatba, és még a ’90-es évek elején is szállította az elhunytakat utolsó útjukra. A hintó történetéről Matisz Csaba mesélt nekünk, aki szinte mindent tudott róla, hiszen a különleges darab az édesapja tulajdonában volt.

Apáról fiúra

– Édesapám, Matisz József asztalosmester, koporsókészítő, temetkezési vállalkozó volt annak idején.

Az asztalosmesterség apáról fiúra szállt a családban, már a dédnagyapám is asztalos volt. Az ő műhelyét örökölte nagyapám, majd az édesapám. Ő fejlesztette további tevékenységekkel a kisiparos céget. Pontosan nem tudom, hogy melyik évben vásárolta meg a halottas hintót, de azt igen, hogy ezer pengő volt az ára, ami akkor egy mai gépkocsi árának felelt meg. Amikor 1952-ben államosították édesapám cégét, ezer forintért váltotta meg a hintót a Miskolci Temetkezési Vállalat. Az akkori ezer forint viszont egy kicsivel volt csak több, mint egy havi fizetés – idézi fel a történteket Csaba.

Felújítják

Azzal folytatta, hogy az édesapja felajánlotta a céget az állami vállalatnak, de azzal a feltétellel, hogy alkalmazottként ott dolgozhasson tovább. Hiszen a családjáról gondoskodnia kellett. Édesapám a ’60-as években ment nyugdíjba, de még utána is dolgozott. A hintó egészen a ’90-es évek elejéig „dolgozott” Abaújszántón és a környező településeken.

Azt már Bartha Tamás közmunkaprogramért felelős önkormányzati képviselő mondta el az Észak-Magyarországnak, hogy a hintót hamarosan felújíttatja a város, majd egy méltó helyen kiállítják.

(A borítóképen: Matisz Csaba a hintón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában