megemlékezés

2020.07.21. 18:00

A legkisebb magyar királylányt már életében szentként tisztelték

Szent Hedvig emléknapján mise és előadás várta az érdeklődőket a Diósgyőri várban.

Nagy Lajos király legifjabb leányára, Szent Hedvigre emlékeztek vasárnap, aki apja halála után a lengyel trónt örökölte. Már életében szentként tisztelték, mivel sokat tett a litvánok keresztény hitre térítéséért.

Kuriózum a kápolna

A lovagkirály a korabeli várépítészetben is ritkaságnak számító kétszintes, középen nyitott kápolnát építtetett Diósgyőr várában. A felújított kápolnát a király legkisebb leánya, Hedvig tiszteletére szentelték fel.

Palánki Ferenc egri segédpüspök és Mikolai Vince diósgyőri plébános 2015. július 15-én Krakkóban a waweli székesegyház plébánosától ünnepélyesen átvette Szent Hedvig csontereklyéjét, amelynek hitelességét Dzsivis krakkói bíboros érsek aláírása igazolta. Az ereklyét 2015. július 18-án, Szent Hedvig ünnepén, a Lovagteremben bemutatott szentmise után körmenetben vitték a Szent Hedvig-kápolnába, ahol elhelyezték az oltár oldalában kialakított ereklyetartóban.

Vasárnap délelőtt szentmisével emlékeztek Szent Hedvigre, majd délután dr. Lovász Emese régész tartott előadást életéről.

Közben időnkét megelevenedett a történet a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend közreműködésével. Délelőtt ágyúlövéssel tisztelegtek a nándorfehérvári diadal előtt, délután pedig zongorakoncert szórakoztatta a komolyzene kedvelőit. A diósgyőri születésű TaraSoul J. S. Bach, Beethoven, Elgar, Debussy remekműveit játszotta zongorán.

(A borítóképen: Híven őrzik Szent Hedvig emlékét)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában