Anno 2000-ben írtuk

2020.07.05. 07:30

A legelső tárlatvezető maga a polgármester volt

Közép-Európa legnagyobb panoptikumát adták át a Diósgyőri várban.

DCIM100MEDIADJI_0119.JPG

Fotó: Vajda János

Megnyíltak a Diósgyőri vár legújabb állandó kiállításai – a tudósítás 2000. július 5-én jelent meg. Az Észak-Magyarország megírta a pálos rendet bemutató tárlat és a Nagy Lajos király korát idéző panoptikum átadása kapcsán, hogy nem csupán avató, de első tárlatvezető is volt Kobold Tamás polgármester.

– Az egyetlen magyar alapítású, ősi férfi szerzetesrend a pálosoké volt, kolostoruk volt Diósgyőrben is, valószínűleg ők gondozták a vár körüli hatalmas gyümölcsöst is – mondta.

Gyűjtötték a mintát

A kolostort a hetvenes években tárták fel, majd visszatemették a romokat. Az akkor ott még gyakornokként tevékenykedő Lovász Emese régész rendezte be a torony új tárlatát. A kazamatába költözött viszont az új panoptikum. A lovagi udvar mindennapjait, a középkori mulatságot, a lovagi tornát, a kassai címeradományozást, Magyar György pokoljárását és magát a királyt is bemutató hat jelenet összesen 59 alakból, valamint a történetekben szereplő szörnyekből, állatokból áll.

A már régebben is kiállított nyolc viaszfigurával együttesen a diósgyőri lett Közép-Európa legnagyobb panoptikuma.

– Korabeli metszetek és miniatűrök szolgáltak alapul a jelenetekhez és a figurákhoz – árulta el Köllő Miklós, a szobrok készítője. – Másfél hónapon át gyűjtöttük a magyar, német és olasz ábrázolásokat, amelyek ebből a korból fennmaradtak, hogy aztán kiválogassuk a legjobban ideillőket. A kódexeknek vettük leginkább hasznát, az akkoriban születő heraldika gazdag tárházát jelentik, így hitelesen tudtuk megfesteni, megvarrni a címereket.

(A borítóképen: A diósgyőri vár, napjainkban. Sajnos a panoptikumot jelenleg nem lehet látogatni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában