kullancs

2020.07.14. 16:00

A kullancscsípés következményei

A Lyme-kórt okozó baktériummal fertőzött kullancs csípésének veszélye az, hogy sokszor észrevétlen marad a fertőzés.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock

Nemcsak az erdőben, túrázás közben vagy a tóparti bokrok között találkozhatunk kullancsokkal, hanem városi környezetben is gyakran előfordulnak.

Különösen figyeljünk az összefüggő növényzettel borított területeken, tehát a parkokban, valamint a családi házak kertjeiben, továbbá a magas fűvel benőtt, elhanyagolt területeken és a települések határában.

Antibiotikummal jól kezelhető

– A Lyme-kórt a kullancs által terjesztett kórokozó okozza – tudtuk meg dr. Ujj Róbert felnőtt háziorvostól.

– Ha időben észreveszik, akkor antibiotikummal jól kezelhető és teljes mértékben gyógyítható, de védőoltás sajnos nincs ellene – folytatta a szakember. – Amikor a szabadban járunk, akár városban lévő parkban, mindig nézzük át a testünk, hogy van-e benne kullancs, és minél hamarabb távolítsuk el, mert így csökkenthető a fertőzés veszélye. Azt szoktam javasolni a betegeknek, hogy kullancscsípés után két hétig figyeljék a csípés helyét, és abban az esetben, ha karéjszerű vagy bármilyen gyanús bőrpirosodást észlelnek, azt azonnal mutassák meg az orvosnak.

Szerteágazó tünettan

A háziorvos azt is elmondta, hogy amikor észrevétlen marad a fertőzés, akkor késői betegség vagy tünetek formájában jelentkezik, amelyek leggyakrabban az idegrendszert és az ízületeket támadják. Sokszor nagyon nehéz a szerteágazó tünettan között megtalálni, hogy valójában erről a megbetegedésről van szó.

Vannak szerológiai tesztek, tehát vérteszt is, de ezek nem százszázalékosak. Előfordulhat, hogy ugyan kimutatja a teszt, és mégsem Lyme-fertőzésről van szó vagy nem mutatja ki, pedig a megbetegedés hátterében valójában a Lyme-fertőzés áll. Éppen ezért a bőrjelenség nagyon sokat segít a fertőzés diagnosztizálásában.

Pénzérme nagyságú folt

Detzky Gergelyék nyár elején evezni voltak a Dunán. Mivel magas volt a vízállás, a Duna árterülete is víz alá került, ezért úgy gondolták, hogy az ártéri erdőket a víz felől, kenuval közelítik meg.

– Este vettem észre, hogy a bal vállamon van egy kullancs, amit eltávolítottam – mesélte. – Egy-két nappal később a kullancscsípés helyén pénzérme nagyságú piros folt volt. Azt szokták mondani, hogy akkor már érdemes Lyme-­fertőzésre gyanakodni, amikor a foltnak leginkább a pereme piros. Mivel ez nálam pont így volt, egyből felkerestem a háziorvost, aki beutalt a kórházba. A doktornő nagy mennyiségű antibiotikumot írt fel, majd amikor mindet beszedtem, visszamentem kontrollra. Mivel a bőrpír teljes mértékben eltűnt, hivatalosan is megállapította, hogy meggyógyultam, és szerencsére azóta sem volt hasonló jellegű problémám.

A kullancs kivétele nem igényel orvosi szakértelmet. Egy szemöldökcsipesz segítségével vagy a gyógyszertárakban kapható kullancseltávolító kanál segítségével gyorsan megszabadulhatunk tőle.

A feje kilökődik

Fontos, hogy ne nyomjuk meg a kullancs lágy potrohát, mert a Lyme-kór baktériumai éppen itt, a kullancs gyomrában élnek legnagyobb számban, így nem préselünk fertőzött tartalmat a nyílt sebbe. Ha a kullancs feje benne maradna a bőrben, az csak mint idegentest jön szóba, és enyhe gyulladás mellett kilökődik. A kullancsok bokros, bozótos, nyirkos helyen élnek, és a meleg idő kedvez az elszaporodásuknak, ezért kell fokozott figyelmet fordítanunk a kullancs elleni védekezésre késő tavasztól kora őszig.

Jellemzően az aljnövényzetben, a különböző cserjék, fák és bokrok levelének a fonákján telepszik meg, maximum másfél méteres magasságban. A hátsó lábain lévő karmokkal megkapaszkodik a növényzeten, és ott lógva vár a táplálkozás lehetőségére.

(A borítóképen: Akár észrevétlenül belefúródik a bőrünkbe, ha a figyelmeztetés ellenére nem vigyázunk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában