egészségügyi dolgozók

2020.06.18. 17:30

Többeknek járhatna elismerés a munkájukért

Nem kapnak juttatást a szociális intézményekben foglalkoztatott alkalmazottak.

Fotó: Bujdos Tibor

„Közel 94 milliárd forintot ad a kormány egyszeri rendkívüli juttatásként az állam által közfinanszírozott különféle egészségügyi intézmények alkalmazottainak, akik részt vállaltak a járvány elleni védekezésben” – olvasható az Emminek a június 10-én a kormany.hu oldalán megjelenő közleményében. Az írásból kiderül, hogy állami alkalmazottként a kórházi gyógyszerészek is megkapják az 500 ezer forintos juttatást. A közlemény szerint ideje, „hogy a magáncégek tulajdonosai is a zsebükbe nyúljanak, és megjutalmazzák azon dolgozóikat, akik szintén sokat tettek a koronavírus elleni küzdelemben”.

Nem az állam a fenntartó

Más vélemények szerint a pénzbeli köszönet és a hála minden dolgozót megilletne, akár az egészségügyben, akár a szociális szférában dolgozik, hiszen a járvány elleni védekezés fontos színterei voltak az idősek otthonai is.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Emmi bejelentésére reagálva bő egy hete kifejtette a Demokratának adott interjújában, hogy a gyógytornászok, a szociális dolgozók és a házi segítségnyújtók is kimaradnak a jutalmazásból. Az indok a következő: mivel a munkáltatójuk és fenntartójuk nem az állam, így nem tartoznak bele abba a körbe, amely kifejezetten az egészségügyi dolgozókat öleli fel, hiába volt veszélyes az ő munkájuk is – a hála viszont őket is megilleti.

Szakszervezeti álláspont

A téma kapcsán Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke is megosztotta velünk gondolatait.

– Számos esetben az állami juttatás azoknak is jár, akik az állami szervezeteknek végeznek például laborvizsgálatokat vagy dialízist, de magánmunkáltatók. Ebből a megközelítésből az a néhány ezer gyógyszerész is belefért volna a jutalmazottak körébe, akik magánkézben lévő gyógyszertárakban dolgoznak.

Soós Adrianna szerint azonban célszerű lehet a magánellátókat is ösztönözni – mondjuk a gyógyszertárakat, ahol nagy volt a forgalom az utóbbi időben –, hogy ők is adjanak a dolgozóknak többletjuttatást.

– Különösen támogatnánk, ha a kormány lehetővé tenné, hogy a kereskedelmi külön­adó terhére elszámolhatnák a gyógyszerkereskedők ezt a juttatást.

A FESZ elnöke úgy véli, vannak további kérdéses pontok is a jutalmazási rendszerben.

– Ha az állami intézményben dolgozó ügyintéző, karbantartó kaphat jutalmat, miért nem kapnak azok, akik ugyanezt a munkát önkormányzati rendelőben végzik? Az is sajnálatos anomália, hogy kimaradtak a jutalmazásból a szociális intézményekben foglalkoztatott egészségügyi dolgozók és gondozók.

Miskolcon sem kapnak

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata az alábbi tájékoztatást küldte a kérdésben.

„A MESZEGYI dolgozói a számunkra ismert döntés értelmében nem kapnak ilyen juttatást. Alapvetően azért, mert a feladatellátásuk szociális, nem az egészségügyi, hanem a szociális feladatellátó rendszer részeként nyújtanak segítő tevékenységet szolgáltatásaikon keresztül. Így a kormány ezen döntése rájuk nem vonatkozik.”

Megkerestünk több, a megyénkben működő idősek otthona vezetőjét is azzal kapcsolatban, hogy számíthatnak-e az ottani egészségügyi dolgozók valamilyen pluszjuttatásra az elmúlt hónapokban végzett munkájukért. A válaszokból az derült ki, hogy egyelőre nincs tervben ilyesmi, de mindenütt szükségét érzik az elismerés valamilyen formájának.

(A borítóképen: Miskolc egyik önkormányzati fenntartású intézménye)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában