tavak

2020.06.28. 11:30

Szabad a strand, felelősséggel

A vadnai és a Mályi-tó már a héten várja a fürdőzőket, megkapták a természetes fürdővíz címet.

Detzky Anna

Baranyi Botond és Borsika, a háttérben Uj Eszter

Fotó: Bujdos Tibor

Már nemcsak a fedett strandok, hanem a természetes fürdővizek szezonja is elkezdődött. A Nemzeti Népegészségügyi Központ minden évben minősíti azokat a fürdőhelyeket, amelyek pályáznak a természetes fürdővizek címre. Megyénkben négy tó – az Arlói-tó, a Hejő-tó Hejőkeresztúrban, a Mályi-tó és a Vadnai-tó – érintett. Az utóbbi kettő a koronavírus-járvány ellenére is megkapta a minősítését. A Nemzeti Népegészségügyi Központ részletes tájékoztatást adott ki június 22-én a járványügyi készültségre vonatkozó előírásokról, amelyek közül a legfontosabbakat foglaljuk össze.

Betegen ne menjünk!

A koronavírus természetes fürdővízzel való terjedésének kockázata rendkívül csekély. A legnagyobb kockázatot a vendégek közötti, illetve a személyzettel való közvetlen kontaktus, valamint a gyakran megérintett felületeken esetlegesen megmaradó, életképes vírusok jelentik. A fürdőzők megfelelő tájékoztatásáról már érkezéskor gondoskodniuk kell a fürdőhely üzemeltetőinek, jól látható helyeken. A maximális megengedhető fürdőzőlétszámot úgy kell meghatározni, hogy a fürdőhely teljes területén biztosítható legyen a nem egy háztartásban élő vendégek közötti mintegy 1,5 méteres távolság. Az egy főre jutó pihenőterület így a szabályok szerint nem lehet kisebb, mint 10 négyzetméter. A természetes fürdőhelyeket lázas vagy hányásos-hasmenéses megbetegedésben szenvedők, illetve a légúti tüneteket mutatók nem látogathatják. A mellékhelyiségekben és zuhany­zókban legalább óránként fertőtleníteni, takarítani kell.

Tisztaság és biztonság

A pluszelvárások teljesítéséről a Vadna Park üdülőközpont tulajdonosával beszélgettünk.

– Ezen a héten nyitottunk csak ki, és augusztus végéig nyitva tartunk, így idén rövidebb strandszezonnal számolunk. Az utazási kedvtől is függ, hogy mennyi vendégre számíthatunk, különösen Szlovákiából érkeznek most sokan – mondta Szatmári Gergő. – A visszatérők számára minden eddigi lehetőség változatlanul adott, idén is kiváló minősítést kaptunk. A járványügyi helyzetre vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően jártunk el. Információs táblákat és kézfertőtlenítőket helyeztünk ki. A hatalmas, 22 hektáros és átlagban 9 méter mély természetes víztömeg fertőtlenítésére nem lenne szükség, ennek ellenére mi kalcium-kloridot szoktunk alkalmazni. Biztosítjuk a megfelelő távolságtartás lehetőségét úgy a strandon, mint a szállodánkban. A fürdőzők biztonságára pedig életmentőink ügyelnek.

Minden a régi Mályiban

A Mályi-tó és a Hejő-tó üzemeltetője röviden beszélt a jelenlegi helyzetről. Az arlói Suvadás Liget munkatársa pedig elmondta, hogy a strandot felújítási munkálatok miatt nem nyitják ki a nagyközönség előtt.

– Június 3-tól vagyunk nyitva egészen augusztus végéig, és az idei évben is jó minősítést kaptunk. Lassan visszatér az élet nálunk is a régi kerékvágásba, bár alkalmazottaink még mindig maszkot viselnek. A rossz idő miatt eddig kevesebben jöttek fürdőzni, de hétvégétől már nagyobb érdeklődésre számítunk – fejtette ki Bajnok László, a Mályi Beach tulajdonosa.

– Ebben az évben nem pályáztunk a természetes fürdőhely címre a komoly előírások és az alacsony vendégszám miatt. Olyan feltételeket szabtak meg, amelyeknek plusz anyagi költségei is lennének, nekünk ez most nem éri meg, ezért ezen a nyáron már mint strand nem nyitunk ki, csak a vízisípályánk üzemel – fűzte hozzá Matlák Zoltán, a Hejő-tó Vízisport Centrum ügyvezetője.

(A borítóképen: Baranyi Botond, Baranyi Borsika és Uj Eszter (hátul) tegnap már „kipróbálták” a Mályi-tavat)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában