Család

2020.06.20. 17:00

Örökbe fogadó szülővé válni

Bárki számára ingyenes lesz a tanfolyam, de nem teszik kötelezővé.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Rendkívüli parlamenti napon, kedden szavaztak az örökbefogadás szabályainak enyhítéséről. A módosítást Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár kezdeményezte korábban, javaslata alapján ingyenessé válik, ugyanakkor önkéntes lesz az a tanfolyam, amelyet eddig a leendő örökbe fogadó szülőknek kötelezően el kellett végeznie.

A 40 órás tanfolyam eddig a területi gyermekvédelmi szakszolgálatnál, de az arra jogosítvánnyal rendelkező civil szervezetek szervezésében is elérhető volt. Az ára 60 és 80 ezer forint között mozgott, amelyet személyenként kell érteni, tehát az örökbe fogadó szülők így 120–160 ezer forintot takaríthatnak meg.

A képzés ingyenessé tételének hírét szinte egyöntetűen üdvözölte a közvélemény, azonban a szakma és az érintett szülők egy jelentős része aggályosnak tartja, hogy nem lesz kötelező. A parlamenti döntést megelőzően petíciót nyújtottak be, mert szerintük minden szempontból érthetetlen, hogy a jövőben felkészítés nélkül is bele lehet vágni az örökbefogadásba.

Egészségesebb lelkület

A kötelező tanfolyamot 2003-ban vezették be, majd 2018-ban 21-ről 40 órára bővítették a tananyagot. A képzésnek nagy szerepe van abban, hogy az örökbefogadók felkészülten indulnak, és nem tervezik eltitkolni a gyerek elől az örökbefogadást. A szakmai álláspont szerint így sokkal egészségesebb lelkülettel nő fel a gyermek.

A tanfolyam: lehetőség

Novák Katalin a kezdeményezését közösségi oldalán is kommentálta, mivel több hozzászóló úgy sejti, hogy ha valami nem kötelező, azt nem is végzik el az emberek, akkor sem, ha ingyenes.

„Azoknak szeretnék reagálni, akik a tanfolyam kötelező jellege mellett azzal az indokkal érvelnek, hogy milyen hasznos és jó volt: örülök neki, hogy így tapasztalták. Én bíznék az örökbefogadás előtt állók józan ítélőképességében, elszántságában, és tudjuk azt is, hogy sok a kérdésük az előttük álló kihívások kapcsán. Mindenki számára lehetőség a tanfolyam…” Nemcsak az említett petícióval, de a Parlament előtt plüssfigurákkal is tüntettek a döntés ellen, azonban a módosítást elfogadta az Országgyűlés.

Az örökbefogadás menete hosszú folyamat volt eddig, ennek könnyítése és lerövidítése a cél a kormány családpolitikájának részeként. Örökbe fogadó szülővé válni nem könnyű feladat, és szigorú feltételeknek kell megfelelni.

Megerősítené a motivációt

Az alkalmasság megállapítása szakemberek feladata. Egyebek mellett a jelentkező családi és fizikai körülményeit, egészségi állapotát, pszichikai felkészültségét és örökbefogadási szándékának okát is vizsgálják a gyermek harmonikus fejlődése érdekében. A most ingyenessé és önkéntessé vált tanfolyam célja többek között az örökbefogadási motiváció megerősítése, a jogi és társadalmi háttér megismerése, nehézségek feltárása, kihívások kezelése, érzékenyítés.

(A borítóképen: Életre szóló döntés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában