Ebösszeírás

2020.06.19. 16:30

Megszámlálják a város kutyáit

Szeptember 30-ig kell nyilatkozni négylábú kedvenceinkről.

Hajdu Mariann

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Ebösszeírást tart a miskolci önkormányzat július 1. és szeptember 30. között. A feladatot, azaz a kutyák regisztrációját az önkormányzatoknak háromévente legalább egy alkalommal kötelező lebonyolítaniuk.

Törvény szabályozza

Az ebösszeírásra az állatvédelmi törvény szerint „a települési önkormányzat ebrendészeti feladatainak elvégzése miatt, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira tekintettel van szükség. Az adatokról a hivatal elektronikus nyilvántartást vezet, az állat tulajdonosa, tartója és más személyek jogainak, személyes biztonságának és tulajdonának védelme, valamint ebrendészeti és állatvédelmi feladatainak ellátása céljából.”

A kutyák „számlálása” tehát július 1-jén kezdődik el, de a bejelentéshez szükséges nyomtatványok már elérhetők, letölthetők a város honlapjáról, beszerezhetők az ügyfélszolgálaton. Az összeírás önbevallásos módszerrel történik, azaz az ebtulajdonosoknak kell a nyomtatványt beszerezni, s kitöltve visszaküldeni legkésőbb szeptember 30-ig. Az adatlapot ebenként kell kitölteni és postai úton, elektronikusan vagy személyesen benyújtani.

Az adatszolgáltatás kötelező, ha valaki elmulasztaná, akkor 30 ezer forintos bírsággal sújtható. Az sem mellékes, hogy ha a négylábú kedvenceinkkel kapcsolatban valami változás történik – például kiskutyáik születnek – azt szintén kötelességünk jelezni a település jegyzőjének.

Mint megtudtuk, az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését és a benyújtott adatlapok valóságtartalmát a polgármesteri hivatal munkatársai a jövőben ellenőrzik is.

Felmerül a kérdés, hogy nem váltja-e ki az ebösszeírás procedúráját, hogy a kutyákba kötelezően chipet kell ültetni. 2013-ban az Észak így írt erről: „A nyilvántartás az önkormányzatok számára is hozzáférhető lesz, de tartalma kizárólag a kötelező védőoltásban részesített ebekre terjed ki. Szakmai egyeztetés folyik arról, hogy a »chipes« adatbázis kiváltsa-e az ebösszeírást.”

Azóta hét év telt el, összeírás azonban továbbra is van. Az okokról érdeklődtünk.

Hiába a chip, kell az ebösszeírás is

„Nincs arra vonatkozó információnk, hogy az ebösszeírás feladatait kiváltaná az ebek kötelező chippel való ellátása”, válaszolta a kérdésre a miskolci önkormányzat sajtóosztálya.

A miskolci önkormányzat jogszabályokra hivatkozva válaszolt. Eszerint: a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet meghatározza, hogy a négy hónaposnál idősebb eb csak transzponderrel (azaz mikrochippel – a szerk.) megjelölve tartható, állatorvosnál kötelező megjelöltetni. Az állatorovosnak 8 napon belül regisztrálnia kell a kutyust az országos elektronikus adatbázisba, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vezet.

Az ebösszeírás feladatait viszont az állatvédelmi törvény határozza meg az önkormányzatok számára, ez a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel szükséges. Az ebösszeírás adatairól a hivatal helyi elektronikus nyilvántartást vezet. Az állatvédelmi törvény meghatározza azt is, hogy az önkormányzat a beszerzett adatokat összeveti az ebnyilvántartásban rögzített adatokkal, és – ha eltérés van – azt jelzi az ebnyilvántartás működtetőjének, vagyis a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában