magány

2020.06.07. 17:30

Kutatják a karantén hatását

A szépkorúakat elmagányosodás veszélyezteti a járvány alatt?

Detzky Anna

18086549 - grandma with smartphone

Forrás: OLVASÓNK KÜLDTE

A koronavírus-járvány idején kialakult karanténhelyzet hatásait vizsgálja a 60 év fölötti népesség körében a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Gerontológiai Tanszékének kutatócsoportja. A kutatás célja, hogy körbejárja a bezártság egyéni és közösségi következményeit az idősödő népesség körében. „A vizsgálat abból az alapvetésből indul ki, hogy a 65 év felettiek naponta átlagosan csupán 2-3 emberrel találkoznak, és ezek a kapcsolatok meghatározzák a mindennapjaikat” – tudatta Huszti Éva, a Debreceni Egyetem Gerontológiai Tanszékének munkatársa. A problémák definiálása után megoldási javaslatokat is tenne a kutatócsoport. A felmérést tapasztalataival Teszárovics Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének elnöke is segítette.

Elvándoroltak a fiatalok

– Mivel a megyében több idős­klub vezetőjével tartom a kapcsolatot, ezért széles körű tapasztalatom van a jelenleg folyó kutatás kérdéseivel kapcsolatban, amihez telefonos interjú keretében hozzájárultam – mondta Teszárovics Miklós. – Megyénkben nagyon sok az egyedül élő, magára maradt idős ember, akinek gyermekei, unokái elköltöztek innen. A kertes házban élők valamivel jobban viselik a bezártságot, akik viszont erkély nélküli panelban laknak, megsínylik ezt az időszakot.

Az elmaradt rendezvényeket kreatív, online megoldásokkal igyekeznek pótolni a klubvezetők.

– Most kezd beérni annak a számítógépes tanfolyamnak az eredménye, amit a miskolci Ifjúsági és Szabad­idő Házzal közösen szerveztünk. Itt számítástechnikai és okostelefonnal kapcsolatos ismeretekre tehettek szert a nyugdíjasok középiskolás önkéntesek segítségével. Sajnos most a megyei kulturális rendezvények elmaradtak. Az jutott az eszünkbe, hogyha a szabadtéri találkozásra már lesz lehetőség, kisebb csoportokban lemezre vennénk a produkcióinkat – osztotta meg ötleteiket beszélgetőtársunk.

Informálják idős társaikat

Kríziskezelésben az érdekvédelmi szövetség nem segíthet, de tudják, hogy kihez kell fordulni.

– A rendőrséggel, az áldozatvédelmi központtal és a nyugdíjfolyósítást intéző hatóságokkal is együttműködési megállapodásokat kötöttünk. Azokat a nyugdíjasokat, akik konkrét problémával keresnek meg minket, tovább­irányítjuk a megfelelő helyre. Egyelőre személyes irodai ügyeletet nem tartunk, telefonon vagyunk elérhetőek. Emellett a naponta többezres látogatottságú honlapunkon a hatékony védekezéssel kapcsolatos naprakész információkkal segítjük az időseket – tájékoztatott a megyei NYÉSZ vezetője.

(A borítóképen: Nagymama telefonál)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában