önkéntesség

2020.06.23. 19:30

Kéthetente két óra, ennyi a tisztaság ára

A Miskolc-tapolcai Békás-tó ma már turista látványosság, de nem volt ez mindig így.

Hankó Krisztina

Fotó: Ádám János

A Békás-tó takarítását húsz éve egy lokálpatrióta Miskolc-tapolcai lakos Tóth Pál kezdte el önszorgalomból. Később csatlakozott hozzá Pomázi Norbert, nagyjából 15 évvel ezelőtt, aki szintén gyermekkora óta kötődik ehhez a városrészhez. Aki szombaton a tó felé járt, láthatta, amint a két férfi mellig járva a vízben a kezével ritkítja a növényzetet. A tó elhanyagolt volt és rettenetes látványt nyújtott – emlékszik vissza Norbert a kezdetekre. Annak idején Tóth Pál kaszálta a hínárt a vízben és egy-egy hétvégén 5-6 köbmétert szedtek ki a gyorsan szaporodó növényből. Nehezen haladtak vele, kaszáltak, gereblyéztek felváltva, nagy munka volt, de végül már elkezdte mutatni a tó a szebbik arcát. Akkor kerültek bele a tavi rózsák, amelyeket szintén tapolcai lakosok hoztak Hévízről, illetve vásároltak kereskedésekben. A tóban hőforrások vannak, télen-nyáron langyos a vize, 29-33 fok közötti a hőmérséklete. Ez a környezet kedvez a növényeknek és az időközben bele került halaknak, egyéb élőlényeknek is. A miskolciak rendszeresen hoznak bele otthoni díszhal állományukból példányokat, de volt már benne teknősbéka és egy afrikai csiga faj is, amely úgy elszaporodott, hogy sajnos el kellett távolítani a tóból, mert minden növényt felfaltak. Néhány éve már beállt az ökológiai egyensúly, csak az alga okoz néha problémát, ami a meleg nyári napokon az erős napfény hatására ellepi a víz tetejét.

Jó érzés, hogy gyönyörködnek benne

Az általában két hetente elvégzett takarításba időnként besegítenek más civilek is, ez ugyanis egy közösségi tevékenység. A miskolci önkormányzat partnerként vesz részt oly módon, hogy konténert biztosít a hínár elszállítására. Ez egyfajta példamutatás is, ne mástól várjuk, hogy valami megoldódjon, ha mi magunk is meg tudjuk csinálni – összegezte Pomázi Norbert.

(A borítóképen: Tóth Pál (elöl) és Pomázi Norbert, a két önkéntes tótakarító)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában