szabadidő

2020.06.21. 19:30

Jó buli is lehet a vitakör

Véleménykarate díjakkal és jó társasággal a kultúra jegyében.

Bájer Máté

Forrás: Olvasónk küldte

A kulturált vitatkozás eszméje kicsit olyan, mint a lapos föld: néhányan annak ellenére is hisznek benne, hogy a bizonyítékok az ellenkezőjét támasztják alá. Miskolcon hétről hétre összeül egy csoportnyi „vitahívő” a helyi „szájkidosok” egyik fontos színterén, a Random bárban.

A szabályok egyszerűek. Adott egy téma, amit körben ülve vitatnak meg a résztvevők: sorban mindenki elmondhatja az álláspontját. A jó gondolatokat zöld cetlivel jutalmazzák, de akár párbajra is sor kerülhet két radikálisan ellentétes vélemény gazdái között. A győzteseket egy finom itallal ajándékozza meg a ház. A vitakört szerdánként tartják, a legutóbbi témák között szerepelt az internethasználat veszélye, a háztáji állattartás kontra nagyüzemi tenyésztés és a George Floyd halála nyomán kirobbanó fekete-fehér amerikai tüntetések is.

Made in Miskolc

– Ilyesmivel még sehol nem találkoztam, éppen ezért, amikor kipattant a fejemből az ötlet, úgy éreztem, hogy mindenképpen kellene egy Miskolcra – mesélt a vitakör születéséről Kerényi Marci ötletgazda, állandó moderátor. – A vitakör lényege, hogy egy (lehetőleg) nagyobb társasággal, kulturált keretek között meg tudjunk beszélni olyan dolgokat, eseményeket, amik aktuálisak vagy éppen örök érvényűek, mindezt úgy, hogy meghallgatjuk és legfőképpen elfogadjuk egymás véleményét. Azért is érdekes szerintem ez, mert az ítélkezés nélküli eszmeütköztetésre egyre kevesebb példa van manapság.

A kezdetek a pandémia előtti időszakra nyúlnak vissza.

– Adott volt az ötlet, már csak helyre és emberekre volt szükség, úgyhogy felvázoltam a tulajdonosnak, Dezmondnak, neki pedig megtetszett, így indult el a vitakör a Randomban idén februárban. Együtt kitaláltuk a szabályokat, a rendszert és a díjazást, mivel ez félig-meddig játék, így evidens módon van győztese is.

A vitakör lényegét Kerényi Marci a kulturált, szabályozott véleménycserében látja.

– Szerintem a jó vita tulajdonképp érvelés a saját véleményünk, álláspontunk mellett. Nem elhanyagolható a másik fél meggyőzése, mivel egy vita ellenkező álláspontokból alakul ki. Ugyanakkor amit fontosnak tartok, az a másik nézeteinek elfogadása, hiszen nem lehet minden vitában közös álláspontra jutni. Ha például vallási, politikai nézeteltérésről van szó, egy kulturált vitában mindenképp el kell kerülni egymás aljazását.

A moderátort szerepét úgy kell elképzelni, mint egy televíziós műsorvezetőt.

– A műsor vele kezdődik, és vele zárul. Mindeközben kisebb koordinálási feladatokat is ellát. A vitakörön a moderátor vezeti fel az adott témákat, ad egy „kezdőlökést” a résztvevőknek. Vita közben arra törekszik, hogy a beszélgetés témánál maradjon és a tényleges érvcserére figyeljenek a felek. A végén pedig kihirdeti a győztest. Kedvenc vitát, témát nem tudnék mondani, inkább az tölt el örömmel, hogy van látogatottsága a vitakörnek. Jó látni, hogy van erre igény.

(A borítóképen: Vitakörön a Randomban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában