Iskolanyitás

2020.06.05. 07:00

Iskolanyitás alig a vége előtt

Felkészülten várják a diákokat a konzultációkra az általános iskolák, és a tehetséggondozás is folyamatos.

Novák Krisztina

Fotó: Kozma István

Kiscsoportos foglalkozásokkal és egyéni felkészítésekkel nyitottak újra az iskolák a héten.

Igény volt rá

– Továbbra is érvényben marad a tantermen kívüli digitális munkarend. Annyi változik, hogy a gyermekek saját iskolája köteles biztosítani a napközbeni felügyeletét, amit bárki igénybe vehet – tudtuk meg dr. László Istvántól, a Miskolci Tankerületi Központ igazgatójától. – Amennyiben a diák más településre jár iskolába, szülői kérésre a helyi iskolában kell biztosítani a felügyeletet. A Miskolci Tankerület iskoláiban több mint 600 tanuló veszi igénybe a napközbeni felügyeletet. A pedagógusokat az intézményvezetők osztják be, ügyelve arra, hogy csak olyan pedagógus végezzen felzárkóztatást vagy egyéni konzultációt, akinek a digitális munkarend szerinti oktatásban nincs teendője. Emellett természetesen az épületekben folyamatos a takarítás és a fertőtlenítés is.

– Megbeszéltük a kollégákkal, hogy kik azok a gyerekek, akiknél az internet-elérhetőség hiánya gondot okozott az elmúlt időszakban, vagy egyéb probléma miatt korrepetálásra lehet szükség. Ezt követően értesítettük őket és a szüleiket – nyilatkozta Barta József, az Edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. – Természetesen a kiscsoportos konzultáción való részvétel nem kötelező, de szerencsére a diákok örömmel fogadták a lehetőséget. Ez az alsó tagozatosoknál osztályonként nyolc-tíz főt, a felsősöknél pedig osztályonként három-öt főt jelent, de fontos megjegyezni, hogy ebbe a létszámba beletartoznak azok a diákok is, akik tehetséggondozás céljából érkeznek az iskolába.

A csoportok létszáma kevesebb, mint tíz fő és minden koronavírussal kapcsolatos higiénés előírást betartanak és betartatnak a diákokkal az intézményekben.

Az edelényi iskolában az első és második osztályos diákok magyart, olvasást és matematikát gyakorolnak napi kétszer negyven percben, míg a harmadik és negyedik osztályosoknál ez bővül a környezetismerettel és az idegen nyelvvel. A felső tagozatosoknak, a készségtárgyakon kívül, mindenből van korrepetálás napi négyszer negyven percben.

Voltak, akik nem kérték

– A kisfiam, Levente harmadikos, szerencsére jól tanul, nincs szüksége korrepetálásra, és a felügyeletét is sikerült megoldani, ezért nem élünk az iskolai konzultáció lehetőségével – mesélte Kiss Mónika, aki már teljes munkaidőben dolgozik.

Ugyanígy vélekedett Barta Adrienn, a negyedikes Bodza édesanyja, akinek nagy fia, Donát már hatosztályos gimnáziumban tanul.

– Szerencsére mindkét iskolában kiválóan működik a digitális oktatás, az elején volt csak picit nehezebb, de mostanra a gyerekek már megszokták, ezért az iskola utolsó két hetére már nem akartam kibillenteni őket ebből a rendszerből – mondta Adrienn.

Voltak, akik várták

– Iskolánkba szerdán érkeztek először a diákok, akik várták már a találkozást a társaikkal és a tanáraikkal is – kezdte Ujjné Muhi Melinda, a tállyai Zempléni Árpád Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatónője. – Folyamatosan nyomon követjük a tanulóink teljesítményét, ezért ennek ismeretében ajánlottuk fel mindenkinek a felzárkóztató- vagy a fejlesztő-foglalkozások lehetőségét minden területen, és rugalmasan kezeljük az igényeket. A kollégáimtól azt kértem, hogy a gyerekek május 30-ig írják meg a felmérőket, így van lehetőség a javításra is. Tapasztalataim szerint az alsós kollégák érezték leginkább a szükségét a személyes, kiscsoportos konzultációnak. A tehetséggondozásban részt vevő diákokat is beosztottuk, és pluszfeladatokkal próbáljuk megőrizni a motivációjukat. Átlagosan ötfős csoportokban vannak a gyerekek, ügyelünk a megfelelő távolságra, a rendszeres kézmosásra.

(A borítóképen: A miskolci Fazekas-iskolában a mozgás is újra örömet okoz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában