kutyaszámlálás

2020.06.23. 12:00

Hiába a csip, kell az összeírás

A kétféle nyilvántartást végül összevetik, s ha különbség van, jelzik a hatóságnak.

Hajdu Mariann

20191005, Szombathely Kutya jó nap! Egész nap programokkal várták az érdeklődőket és a négylábúakat a Történelmi Témaparkban. Vas Népe / Unger Tamás

Forrás: MW

Fotó: © Unger Tamás

„Nincs arra vonatkozó információnk, hogy az ebösszeírás feladatait kiváltaná az ebek kötelező csippel való ellátása” – válaszolta az Észak-Magyarország kérdésére a miskolci önkormányzat sajtóosztálya. A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy a napokban tart ebösszeírást az önkormányzat, azaz minden kutyatulajdonosnak nyilatkoznia kell négylábújáról valamilyen módon szeptember 30-ig. Ha nem teszi, akkor akár 30 ezer forintos bírságra is számíthat.

Nincs előrelépés

Felvetettük – hivatkozva egy korábban megjelent cikkünkre –, hogy mivel a kutyák csipelése kötelező, nem teszi-e ez fölöslegessé a „kutyaszámlálás” procedúráját. A kérdés szerintünk azért is indokolt, mert 2013-ban még azt írta az Észak-Magyarország: „Szakmai egyeztetés folyik, hogy a »csipes« adatbázis kiválthatja-e az ebösszeírást.”

Úgy tűnik, hét év alatt nem történt előrelépés az ügyben. A miskolci önkormányzat jogszabályokra hivatkozva válaszolt. Eszerint: a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet meghatározza, hogy a négy hónaposnál idősebb eb csak transzpon­derrel (azaz mikrocsippel – a szerk.) megjelölve tartható, állatorvosnál kötelező megjelöltetni. Az állatorvosnak 8 napon belül regisztrálnia kell a kutyust az országos elektronikus adatbázisba, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vezet.

Az ebösszeírás feladatait viszont az állatvédelmi törvény határozza meg az önkormányzatok számára, ez a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel szükséges. Az ebösszeírás adatairól a hivatal helyi elektronikus nyilvántartást vezet. Az állatvédelmi törvény meghatározza azt is, hogy az önkormányzat a beszerzett adatokat összeveti az ebnyilvántartásban rögzített adatokkal, és – ha eltérés van – azt jelzi az ebnyilvántartás működtetőjének, vagyis a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak.

(A borítóképen: Egy boldog eb)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában