vadmacskák

2020.06.18. 07:00

Haraptak, martak a cuki kiscicák

Három kiscicát talált egy férfi, de kiderült, hogy vadmacskák.

Hegyi Erika

Forrás: Mályi Természetvédelmi Egyesület

Különös történetet mesélt lapunknak Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke.

Beigazolódott a sejtés

Április végén hívta őt az Aggteleki Nemzeti Park, hogy egy martinkertvárosi férfi Szikszó környékén három kiscicát talált. De ezek a cicák nagyon furcsán viselkednek, meg kellene őket nézni.

– El is mentünk, és valóban, a férfinál három, teljesen egyforma cicát találtunk, amik támadtak, haraptak, martak, karmoltak. Már ekkor sejtettük, hogy nem házi cicákkal van dolgunk, hanem hibridekkel vagy vadmacskákkal. Ezt erősítette a bundájuk mintázata és tapintása is. Elhoztuk a cicákat, és az Aggteleki Nemzeti Parkkal abban maradtunk, elvisszük őket Budapestre DNS-tesztre. Ez azért volt fontos, mert a házi macskákat oda lehet adni befogadó gazdáknak, a vadmacskákat vissza lehet engedni a természetbe, de a hibridek esetében egyik megoldás sem alkalmazható, tehát az egész életüket rabságban kell tölteniük. Ez lett volna a legrosszabb megoldás. Szerencsére kiderült, hogy tiszta vérű vadmacskát – idézte fel a történteket Lehoczky Krisztián.

Most még a Fővárosi Állat- és Növénykertben vannak, és valószínűleg nyár végén vagy ősz elején szabadon engedi őket az Aggteleki Nemzeti Park, valahol Zemplénben, a sűrűben, ahol nem járnak turisták. A vadmacska ritka fajnak számít Magyarországon, és mivel keveredni tud a házi macskával, sérül a vadmacskavérvonal, jelezte az elnök.

Hozzátette: Szikszó környékén utat építenek, valószínűleg a munkálatok megzavarták az almot, ezért szaladtak szét a cicák.

(A borítóképen: Az egyik vadmacskakölyök. Testvéreivel olyan helyen engedik majd később szabadon, ahol nem járnak turisták)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában