csapadékvíz-elvezető árok

2020.06.14. 10:00

Gesztelyen már nem a víz az úr

Új csapadékvíz-elvezető árkokat alakítanak ki, valamint rendbe tették a régieket is Gesztelyen.

Bájer Máté

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Átereszes betonozott kapubejárókat is létesítenek ott, ahol ez szükséges. A építendő szakasz hossza 11,7 kilométer.

– A régi árkok eliszapolódtak, alkalmatlanná váltak a feladatukra – mondja Simon István polgármester. – A korábbi esztendőkben több példa is volt rá, hogy olyan mennyiségű csapadék zúdult le a környező dombokról, ami gondot okozott.

A településen összegyűlő csapadékvizet a Gesztelyi-árok fogadja be közvet­lenül, a fő „összegyűjtő” pedig a Hernád folyó. A csapadékvíz-elvezető árok második üteme készül most, ez a település déli részét érinti. Az átadás nyár elejére vár­ható.

A közigazgatásilag Gesztelyhez tartozó Újharangodon már befejeződtek a munkálatok. Ennek eredményeképpen 3,5 kilométer hosszban húzódnak az új, több helyen burkolt árkok, melyekből a felgyűlő vizet a Laposi-patak vezeti el.

A tavalyi évben Újharangodot is villámárvíz sújtotta. A mostani munkálatoktól azt várják, hogy az ilyen problémák megelőzhetővé váljanak.

– Pozitív volt a fogadtatás, örültek az új ároknak az emberek, de természetesen az ilyen munkák mindig járnak némi változással, kellemetlenséggel – hangsúlyozta Simon István. – A most helyreállítandó egykori árok nyomvonalába többen ültettek gyümölcsfákat, bokrokat, ezeket természetesen el kell távolítani. Ezt többen nehezményezik, viszont az emberek belátják, hogy a munka rendes elvégzéséhez mindez elengedhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában