Sajószentpéteri Polgárőr Egyesület

2020.06.01. 14:00

Feladatuk a köz szolgálata

A polgárőrök is kivették a részüket a járvány elleni védekezésből.

Bájer Máté

Fotó: Hladon Sándor

Az elmúlt hónapok, a veszélyhelyzet és a koronavírus-járvány hatásai szinte mindenki életében hoztak kényszerű változásokat. Az egészségügyi dolgozók kétségtelenül megérdemlik a vaskos esti tapsot, de vannak olyanok, akiknek szintén jár az elismerés.

Mára országszerte megszokott dolog, hogy polgárőrök segítik a hivatalos szerveket. Önkéntességen alapuló, ingyenes közösségi munka az övék: felelősségvállalás az emberek, a lakosság, a települések közbiztonsága érdekében; ezt sokan a modern hazafiság és a lokálpatriotizmus egyik formájának tekintik.

A biztonságérzetért

„Egyesületünk célja, hogy a rendszeres közterületi járőrözésekkel, valamint a városi rendezvények biztosításával növeljük településünk lakosságának szubjektív biztonságérzetét” – olvasható Sajószentpéter hivatalos honlapján. Gilányi Attila, aki 2016. január 1-től vette át a Sajószentpéteri Polgárőr Egyesület vezetését, lapunknak elmondta, hogy a járványhelyzet kihatott az ő tevékenységükre is.

– Részt vettünk a karantén idején felmerülő városi feladatokban. Segédkeztünk a maszkosztásban, a közterületeken és a boltokban ügyeltük a korlátozások betartását, odafigyeltünk az emberekre, időseknek nyújtottunk segítséget gyógyszerkiváltásban. Mindemellett eleget tettünk az alapvető feladatunknak is, ami a bűnmegelőzés.

Különösen kirívó szabályszegéssel nem találkoztak a polgárőrök. Gilányi Attila úgy véli, sikeres volt a városban a járvány elleni védekezés.

– Jogkövető magatartást tapasztaltunk a sajószentpéteriek részéről: a nagy többség szem előtt tartotta az egészség védelmét. Néhány figyelmeztetésre volt csupán szükség. A külföldről hazaérkező, hatósági karantén alá rendelt lakosok a vártnál jobban is eleget tettek a szükséges eljárásoknak, betartották a vonatkozó szabályokat – a rendőrségnek besegítve ezekre az esetekre mi is odafigyeltünk.

Külterületeken is

A Sajószentpéteri Polgárőr Egyesület jelenleg 28 fővel működik.

– A várostól távolabb eső vidéken is van feladatunk, egy rendőrségi felkérésnek eleget téve nemrégiben például Novajidrányban segítettük a hivatalos szervek munkáját. Múlt héten egy összevont szolgálatban vettünk részt, amiben a járásból több polgárőr-egyesület közösen dolgozott: mintegy harminc emberrel és nyolc autóval járőröztünk Sajószentpéter külterületén. Sajnos a bűnözök aktívabbak voltak mostanában, tekintve, hogy a járvány miatt a szokásosnál kevesebben jártak ki otthonról, kevesebb volt a mozgás külterületeken, így a vagyonvédelmi feladatokra is fokozott szükség van. Jövő hónapban Múcsonyban, illetve Kazincbarcika-Herbolyán veszünk részt hasonló eseményen, természetesen úgy, hogy eközben az otthon maradó polgárőrök a nap 24 órájában ellátják a feladatokat.

(A borítóképen: Szolgálat Sajószentpéter külterületén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában