Hernádszentandrás

2020.06.06. 18:00

Bíznak a gólyapár visszatérésében

Hernádszentandráson nagyon vigyáznak Herminára és Andrásra.

Hegyi Erika

20200309 Őrhalom Nógrád megye első hazatért gólyája Fotó: Torjay Attila TA Nógrád Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Torjay Attila

Mint arról korábban írtunk, sok-sok évig elkerülték Hernádszent­andrást a gólyák, ebben az évben azonban a településen talált otthonra egy pár. A községben élők úgy megörültek neki, hogy Üveges Gábor polgármester szavazást indított a közösségi oldalon a gólyapár nevéről. Több javaslat is érkezett. Volt, aki a Mariska és a Pali nevet javasolta a párnak, mert annak a háznak a közelében raktak fészket, ahol valamikor Mariska néni és Pali bácsi lakott. A befutók végül a Hermina és András kereszt­nevek lettek, a település nevére utalva.

Mariska és Pali

– A gólyák azóta is jól vannak – jelezte lapunknak Üveges Gábor. – Örülünk, mert úgy tűnik, hosszabb távon nálunk maradnak. A névadásnak volt egy kis visszhangja Hernádszentandráson, és sokan mosolyogva, örömmel beszéltek róla. Bízom benne, hogy a gólyák minden évben visszatérnek hozzánk. Ezek apró, pici lépések ahhoz, hogy mi is hozzátegyünk a különböző madárfajok védelméhez. Hallani például, hogy egyre kevesebb a fecske. Én még gyerekkoromból emlékszem rá, hogy amikor szeptemberben készültek a költözésre, olyan sokan voltak, hogy szinte feketéllett tőlük a vezeték. Most pedig alig-alig látni egyet-kettőt, nagyon sok fecskefészek üresen árválkodik – mondta a polgármester.

Hozzátette, szép gesztus volt, hogy a település lakói a Mariska és a Pali névre is gondoltak. Mariska néni már régen meghalt, Pali bácsi, azaz Mihalkó Pál pedig tavaly év végén hunyt el, 91 éves volt. Az utolsó éveit már az encsi idős­otthonban töltötte, a hernádszentandrási önkormányzat képviselői ott köszöntötték fel 90. születésnapján. Sokáig ő volt Hernádszentandrás legidősebb lakója.

– A gólyapárt kezdetben csak reggel és este lehetett látni, de mostanában többet tartózkodnak a fészkükön. Valószínűleg költenek – fűzte hozzá Üveges Gábor.

(A borítóképen: Gólya a fészekben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában