Napi tájékoztató

2020.06.08. 17:00

Az első hullám végéhez értünk

Az Operatív Törzs fontolóra veszi a további enyhítések lehetőségét is.

Bájer Máté

Vasárnap óta hat embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, ezzel 4014 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában két idős, krónikus beteg hunyt el. Az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a vírus első hullámát lassan magunk mögött hagyhatjuk.

Az újságírói kérdésekre is válaszolt az Operatív Törzs.

„Bizakodóak vagyunk, az adatok is azt mutatják, hogy az első hullám végéhez értünk és hamarosan a kórházakban is feloldhatják a tilalmakat” – mondta Müller Cecília, aki az elhunytak adataiban történt lakcímkorrekció kapcsán úgy fogalmazott, hogy folyamatosan pontosítják azokat.

„Hiába van a beteg állandó lakcíme például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ha 5 éve nem járt otthon, mert Budapesten dolgozik és él: a fővárosi esetekhez fog tartozni.”

Kérdés érkezett azzal kapcsolatban is, hogy az idősotthonokból mikor mehetnek ki a bentlakók. Müller Cecília szerint a közeljövőben az ide vonatkozó kijárási tilalom is feloldásra kerülhet.

Arról is kérdezték az Operatív Törzset, hogy a kedvező járványügyi helyzet okán várható-e a korábbi, rendezvényekkel kapcsolatos döntés újragondolása, hiszen közeledik a falunapok időszaka.

– Amennyiben a járványügyi adatok szerint indokoltak további enyhítő intézkedések, akkor ezek érinthetik a szabadtéri rendezvényekre vonatkozó kormányrendeletet is – válaszolt Kiss Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában