a világ legnagyobb könyve

2020.06.18. 20:00

A Gutenberg-biblia tökéletes mása

Még csak néhányan láthatták Varga Béla legnagyobb büszkeségét.

Horváth Imre

Fotó: Ádám János

Eddig is egészen lenyűgöző életművére most a koronát is felhelyezte a Szinpetriben élő Varga Béla, ugyanis nagy vágyát beteljesítve elkészítette a Gutenberg-biblia pontos, autentikus mását. A polihisztort meglátogattuk az otthonául is szolgáló kiállítóhelyen, ahol egy működő, korabeli vízhajtású papírmalom mellett a Gutenberg Múzeumban minden megtekinthető, amivel Johannes Gutenberg, a nyomtatás feltalálója dolgozott. 2010 óta itt találjuk a világ legnagyobb könyvét, most pedig már a Gutenberg által kinyomtatott Biblia eredeti mását is.

A legnagyobb könyv

Jelenleg nem fogad látogatókat Varga Béla, ugyanis a szűk helyiségek miatt nem tudnak megfelelni az érvényes védelmi intézkedéseknek. Bennünket azonban körbevezetett, elsőként a nagy könyvet megmutatva, amelynek egyetlen lapja majd 16 négyzetméter, 346 oldalas, lapozható, kódexkötéssel készült, több mint tízezer öltéssel, és az összsúlya 1420 kilogramm. A könyv rengeteg látogatót vonz, évente 15 ezren is megfordulnak náluk, szakmabeliek és civilek a világ minden tájáról. Béla azonban nem a nagy könyvre a legbüszkébb, hanem a Gutenberg-gyűjteményére, amelynek éke most az elkészült Biblia.

– Műszaki ember vagyok, már gyerekkoromban is Tell Vilmos-nyílpuskát fabrikáltam. Autószerelőnek tanultam, és kerti traktorokat készítettem először, majd lettek találmányaim, szabadalmaim, és gépeket berendezéseket, később komplett gépsorokat terveztem és készítettem, például tészta- és tapétagyártáshoz. Aztán ellátogattunk egyszer Mainzba, a Gutenberg Múzeumba, és megragadott az életműve. A világ egyik legnagyobb feltalálójának tartom, és nagy tisztelője lettem, Ő adta meg a lehetőséget, hogy az emberek tanuljanak, információt cseréljenek. Mivel tárgyi emlék nem maradt fenn utána, így elhatároztam, hogy elkészítem az eszközeit, amivel dolgozott – meséli az indíttatásról.

Elsőként egy működő vízhajtású papírmalom és a papír előállításához szükséges egyéb eszközök, kád, a papírszárító préssel együtt készült el. Ezt követően készítette el a nyomdagép másolatát a fennmaradt rézkarcok alapján, amelynek a méreteihez a támpontot például egy 500 éves mécsestartó adta, amelyet beszerzett hozzá, vagy a nyomókövek vastagsága, így rekonstruálták. Az elkészült nyomdagépet a mainzi Gutenberg Múzeum és a bázeli papírmúzeum is autentikusnak fogadta el – utóbbiban található belőle még egy példány. De Varga Béla az évek alatt elképesztő anyagot gyűjtött össze Gutenbergről, rekonstruálta a műhelyét is, és az egész világon egyedüliként rendelkezik az eredeti Biblia nyomtatásához használt 269 karakteres gótbetű-készlet majd százezer darabjával, ami lehetővé tenné a Biblia 1450-es éveknek megfelelő kinyomtatását. Ha pedig már minden eszköz a rendelkezésre állt, akkor nagyon szerette volna el is készíteni!

Nagy munka

– Két múzeumtól is megkaptam az eredeti Biblia digitalizált változatát, amelyet több év alatt letisztíttattam, hogy alkalmas legyen a nyomtatáshoz. Tavaly ősszel, amikor bezártunk télire, fogtam hozzá a kivitelezéshez, hogy Gutenberg halálának 552. évfordulójára, amely áprilisban volt, elkészüljek vele. A papírt a papírmalomban készítettük, méghozzá egyedülálló módon, az eredeti, ökörfejes vízjellel! A nyomtatás során 16 oldal készült autentikus módon, a nyomdagéppel, a többit egy, az Epson által elkészített, 11 színű nyomtatóval nyomtattuk ki. Szerettem volna az egészet kézi erővel nyomtatni, de az több ember több évi munkája lett volna. Viszont a kötés már szintén az autentikus, kézi munkával készült – meséli.

Az 1282 oldalas, több mint tíz kilogramm súlyú Biblia nem csak a súlya miatt elképesztő, a készítője elérzékenyülve vette a kezébe, hogy megmutassa, mint mondja, minden egyes oldal készítésénél meg volt illetődve, és a nagy könyv technikai bravúrjai eltörpülnek mellette. Próbálták már máshol is elkészíteni a mását, de jelenleg az egész világon ez a legautentikusabb példány.

Ritkaságok

Nem véletlen, hogy Varga Béla most erre a legbüszkébb minden kincse közül, noha a Biblia és egyházi könyvgyűjteményében 50-530 éves könyvek találhatóak. Például Luther Márton bibliájának második 200 példányából egy, amit még az eredeti nyomóelemekkel készítettek. A kölni dóm tervrajza bekötve, amelyből 16 példány készült, és kettő maradt fenn. A másik a dómban van. Egy több mint 500 éves Tóra, egy Kolumbusz előtt nyomtatott liturgiai szertartáskönyv, ami 534 éves. De a bhutáni királytól is kapott az ottjártakor egy szanszkrit könyvet, amely szintén több száz éves. A király ugyanis járt Szinpetriben, lenyűgözte, amit itt látott, és meghívta magához.

Varga Bélának most fáj a szíve, hogy a nagyközönség egyelőre nem láthatja a büszkeségét. Mint mondja, nem tervezte korábban, hogy kiállítóhelyet üzemeltet, és néha már el is fáradnak egy mozgalmasabb nap után a feleségével, de amikor látja a gyerekek szemében a csillogást, az ámulatot, az ismét erőt ad neki, és hajtja előre.

(A borítóképen: Varga Béla a Gutenberg-biblia másával)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában