Érettségi 2020

2020.05.07. 09:00

Történelmet írtak a diákok...

Szerdán nemcsak szó szerint, de az idei érettségivel átvitt értelemben is történelmet írtak a diákok.

Novák Krisztina

balról: Hágen Adél és Barsi Júlia

Fotó: Bujdos Tibor

Az érettségi első napján csak néhány iskola előtt vagy a közeli parkokban találkoztak a rendészek kisebb csoportokkal, amelyeknek fel kellett hívni a figyelmét arra, hogy tartsák be a szociális távolságtartás szabályait – olvashatták.

– Hétfő délutántól már a rendőrség is csatlakozott hozzánk, így megsokszoroztuk a figyelő szemeket – tájékoztatta lapunkat Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója. – Kedden és szerdán már csak egy-két alkalommal kellett figyelmeztetnünk az érettségi előtt vagy után a fiatalokat. A késő délutáni és esti órákban azonban a belvárosi vendéglátóhelyeken sok a fiatal. Számtalan érettségiző is ott igyekszik levezetni a dél­előtti feszültséget.

Szeretik a történelmet

A Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium igazgatónőjétől, Fridrikné Várhegyi Renátától megtudtuk, hogy idén az intézményben hatvanöt diák érettségizik, és csak egy diák kért felmentést a koronavírus-­járvány miatt a vizsgák alól.

– Nagyon szeretem a történelmet, ezért nem izgultam annyira, és nem éreztem nehéznek a feladatokat – mesélte Geszti Ágnes, a gimnázium tanulója, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szeretne továbbtanulni. – Sok feladatnál a szövegértésen volt a hangsúly, ezért itt nem is annyira a történelemtudás, mint inkább a helyes értelmezés segítségével jutottunk el a helyes válaszhoz.

Gerőczi Enikő Dorottya és Hajdú Dorottya Klaudia együtt távoztak a középszintű történelemérettségi után az iskolából.

– Tizenkét évig kitűnő tanuló voltam, ezért felkészülten érkeztem – tudtuk meg Enikőtől. – Kimondottan nehéz feladatot nem kaptunk, inkább úgy fogalmaznék, hogy volt olyan kérdés, amit alaposabban át kellett gondolnom. Ettől függetlenül úgy érzem, hogy sikerült ötösre megírnom a vizsgadolgozatot.

Barátnője, Dorottya az elmúlt években közepes szinten teljesített történelemből, és elmondása szerint neki sem okozott nehézséget a feladatok megoldása. Érzése szerint a történelemérettségije is a megszokott, közepes szinten sikerült.

– Amikor az érettségi után megnézhettem a kérdéseket, egyből feltűnt, hogy idén is számtalan szövegértési feladat van – kezdte Kunos Nóra, a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium történelem–társadalomismeret szakos tanára. – Nagyon nagy volt a merítés, széles spektrumon mozogtak a feladatok. Volt római kori kultúrára, céhekre, a dualizmus kori nemzetiségi politikára vonatkozó kérdés, és több feladat foglalkozott az 1945 utáni, illetve a kommunista rezsimmel foglalkozó témákkal. Úgy gondolom, hogy magukból a forrásokból könnyű volt a válaszokat kikövetkeztetni, de az ötöshöz szükséges húsz százalék már teljes mértékben a tudástól függ.

Nem volt meglepetés

– Ebben az évben 109 diák érettségizik, és egy diák kért felmentést, a koronavírus-járvány miatt, a vizsgák alól – tájékoztatott Bujdos Mária, a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium intézményvezetője.

Megtudtuk azt is, hogy rendben folynak a vizsgák, a diákok nagyon fegyelmezettek, és intézményen belül sikerült megoldani azoknak a tanároknak a helyettesítését, akik a felmentésüket kérték.

– A középszintű történelem­érettségi feladatai ebben az évben is alkalmasak voltak a diákok tudásának a mérésére – informált Tóth Erika, a gimnázium magyar–történelem szakos tanára. – A tesztfeladatok követték a korábbi évek kérdéstípusait, és a források egyértelmű segítséget nyújtottak a válaszadásban. A rövid és hosszú esszék esetében a választást elősegítette, hogy egy viszonylag friss ismeretanyagra, a német terjeszkedésre és az 1956-os forradalomra kérdeztek rá. Másrészt olyan témakörök, amelyek a diákok által jól megfoghatóak. Nem hiszem, hogy ezekben a feladatokban meglepetés érhette a tanulókat.

Ambrus Richárd szereti a történelmet, és az ELTE földtudományi szakán szeretne továbbtanulni.

– Úgy érkeztem, hogy a négyes osztályzattal elégedett lennék, de a feladatlap pozitív meglepetés volt. Úgy érzem, akár ötöst is kaphatok – mesélte. – Az előző évek érettségijeivel összehasonlítva az esszék terén könnyebb dolgunk volt, a tesztet viszont picit nehezebbnek éreztem.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: A megkönnyebbülés mosolyát maszk takarta el Hágen Adél (balról) és Barsi Júlia arcán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában