várandósgondozás

2020.05.07. 16:30

Távkonzultáció, videós tanácsadás

A kismama nem marad magára, telefonon bármikor kérhet segítséget.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Pixabay/illusztráció

A veszélyhelyzet elrendelését követően az egészségügyi alapellátás keretében működő védőnői ellátásban a szükséges intézkedéseket az Országos Tisztifőorvos határozta meg – tudtuk meg a miskolci önkormányzattól. A megyeszékhelyen a védőnői szolgálatokat a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet működteti.

Országosan egységes eljárásrend vonatkozik minden védőnőre, amiben a várandós gondozás, az újszülött látogatás, a státusz vizsgálatok, illetve az oltások pontos menete és szabályai is benne vannak. A személyes találkozások számát minimalizálni kell, az online csatornákat kell előnyben részesíteni. Telefonon, videó telefonon, mozgóképpel vagy fotóval ellátott üzenetben kommunikálnak a védőnők. Azaz a szakma szabályainak a figyelembe vétele mellett a távkonzultáció előtérbe helyezésére kell törekedni. Amennyiben nélkülözhetetlen a személyes találkozás, – időpont egyeztetést követően – az előírt általános óvintézkedések betartásával kerül rá sor. Két gondozott megjelenése között a szellőztetésre és a használt eszközök, valamint a bútorzat fertőtlenítésére megfelelő időintervallumot hagynak. A védőnők a tanácsadások alkalmával szájmaszkot, gumikesztyűt, szemüveget és védőruhát használnak, továbbá a tevékenységek végzése előtt és után kézfertőtlenítést végeznek.

Internet szinte mindenhol van

Vidéken a várandós gondozás annyiban más, mint a városban, hogy általában a háziorvossal együtt fogadja a védőnő a kismamát, beutalót is így kap. A megjelenés a tanácsadáson és a személyes találkozás időnkét elengedhetetlen. Családlátogatáson, gyermekágyas kismamánál és újszülöttnél azonban csak előre egyeztetett időpontban, teljes védőfelszerelésben mehetnek. A közelmúltban két alkalommal kellett újszülöttet látogatni, ahol az anyuka igényelte a személyes találkozást első alkalommal. Hat hétig minden héten egyszer látnia kell a babát a védőnőnek, ezt a továbbiakban azonban az online lehetőségek valamelyikének segítségével oldják meg – mondta Bodó Andrea. A védőnő Újcsanálos és Sóstófalva településeket látja el. Véleménye szerint ez a módja a „látogatásnak” körülményes és nem annyira biztonságos, hiszen főleg a hátrányos településen élők esetében fontos a kontroll. A megváltozott helyzethez persze alkalmazkodni kell, megoldható így is, de a hagyományos gondozást, a kontaktust nem pótolhatja a digitális világ. Az viszont szerencse – fogalmazott Andrea, hogy ahol esetleg nincs állandó telefonszám, internet ott is van, tehát az anyukát a közösségi médiában el lehet érni. Videó felvételt tudnak készíteni a gyermekről, hogyan fejlődik, gyarapodik és kérésre el is küldik. Hozzátette még, hogy egyébként számára minden feltétel adott, a védőfelszerelést az önkormányzat biztosítja ahhoz, hogy a munkáját maximálisan el tudja végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában