határidő

2020.05.20. 09:00

Nyakunkon az adóbevallás, szerda éjfél a beadási határidő

Aki nem változtatott a tervezeten, annak pénteken az válik hivatalos szja-bevallássá.

Szaniszló Bálint

Már jóval kevesebb mint egy nap van hátra a személyi jövedelemadó (szja) bevallásának határidejéig: a szabályok szerint május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által készített szja-bevallási tervezetet, amit – azok közül, akik ezt eddig elmulasztották – legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetnek meg az adóhivatal honlapjáról elérhető webes felületen.

Aki nem módosított vagy módosít éjfélig a tervezetén, annak – az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az szja hatálya alá tartozó egyéni vállalkozókat kivéve – a kiajánlott tervezet lesz az érvényes bevallása május 20. után.

Jelezni kell, ha visszakérjük

Érdemes odafigyelni, hiszen akiknek visszajár a befizetett adóból vagy fizetniük kell a bevalláskor, és részletfizetést kérnének, azoknak a bevallási tervezet személyre szabott kiegészített nyilatkozatát kell kitölteni és visszaküldeni éjfélig. Akik valami miatt elakadnak a tervezet jóváhagyásában, esetleges kiegészítésében vagy az 1+1 százalék felajánlásában, azoknak az adóhatóság azt ajánlja, hogy hívják a NAV infóvonalát a 1819-es telefonszámon vagy keressék fel a NAV weboldalát, és tájékozódjanak a hivatal által készített segítő videóból.

Működik az infóvonal

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal infóvonalán május 20-ig 8 óra 30 perctől 20 óráig kérhető a személyijövedelemadó-bevallással, -bevallási tervezettel kapcsolatos általános tájékoztatás.

Május elejéig 530 ezer, ügyfélkapuval nem rendelkező adózó kapta meg postán a bevallási tervezetét a NAV-tól. Ezzel kapcsolatban az adóhivatal mindenki számára azt tanácsolja, hogy nézze át a papíralapú tervezetet, és olvassa el a mellékelt tájékoztatót, amelyben minden fontos tudnivaló megtalálható a további teendőkről. Az infóvonal számukra is rendelkezésre áll.

Jelentős, több tíz milliárd forintos összeget ajánlhat fel egy százalék formájában mintegy négy és fél millió adófizető a civil szervezeteknek és az egyházi szférának – erre Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára hívta fel a figyelmet. Tavaly összesen 36 milliárd forintról rendelkezhettek volna a magánszemélyek, végül 16,5 milliárd forintot juttattak el a különféle szervezeteknek.

Fontos lehet az 1 százalék

Az elmúlt, válsággal terhelt hetek világosan rámutattak, hogy a civil szféra és az egyházi világ számos szereplője olyan tevékenységet végez, amelynek a társadalmi haszna igen jelentős. Más szervezeteknek pedig azért lehet fontos az egy százalék, mert a krízis nehéz anyagi helyzetbe sodorta őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában