újra kinyitnak

2020.05.24. 17:30

Nem ülhetnek az óvó néni ölébe

Hétfőtől kinyithatnak az óvodák és a bölcsődék teljes kapacitással, azaz vége az ügyeleti rendnek.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

Ez korántsem azt jelenti, hogy minden úgy lesz, mint régen, hiszen szigorúbb egészségügyi szabályok követendők a jelenlegi helyzetben, amelyek mind a dolgozókra, mind a szülőkre érvényesek. Ezek alapvetően a megelőzést szolgálják.

A rendkívüli szünet elrendelését követően bezárt és az ügyeletet adó intézményekben is megtörtént az alapos takarítás, fertőtlenítés, amely az ügyelet alatt is folyamatos volt, de a hétfői nyitásra felkészülve kérték az ismételt fertőtlenítést – tudtuk meg a városi önkormányzat sajtóosztályától. Továbbá a megfelelő humánerőforrás is rendelkezésre áll, átirányítások más területre, munkakörökbe csak a bölcsődei dolgozók esetében voltak, de ott is munkába állítható hétfőn mindenki, amennyiben szükséges.

Belépés zsiliprendszerben

A legfontosabb változások közé sorolandó, és egyformán igaz a bölcsődére és óvodára is, hogy az intézménybe érkezéskor és távozáskor a zsiliprendszer szabályait kell követni. Szakmai ajánlás alapján a bölcsődei átadóban egyszerre egy szülő és gyermeke tartózkodhat. A szülők szempontjából fontos lehet, hogy az átadás időtartama jelentősen megnőhet emiatt. Az óvodákban arra kérik a szülőt, hogy lehetőleg egyedül érkezzen gyermekével, a csoporthelyiségek előtti térben, folyosón a lehető legkevesebb ideig tartózkodjon, ezzel is csökkentve az egy adott légtérben tartózkodók számát.

Kérik továbbá a biztonsági távolság megtartását. Így ha túl sokan gyűlnek össze egyszerre, akkor a szabad levegőn kell várakozni a gyerekkel addig, amíg a többiek elhagyják az előteret. A felnőttek esetében kötelező a szájmaszk viselése vagy az arcot sállal kell eltakarni. Ahol ez megoldható, ott azt is kérik, hogy mielőtt a gyermeket átöltözteti a szülő, mosson kezet, sőt távozáskor is. A kézfertőtlenítő gyakori használatát az óvodák és bölcsődék is elvárják.

Az „alvóka” jöhet

Csak egészséges gyermeket fogadnak, de erről elég a szülő nyilatkozata. A kisded ruházatára is nagyobb figyelmet kell fordítani, mint korábban. A kinti ruházatot le kell venni, és teljesen elkülönítve, bezacskózva tenni a holmijához. Csak tiszta, fertőtlenített ruhában lehet az óvodában vagy bölcsődében a kicsi. Azt is meg kell értetnie a szülőnek csemetéjével, hogy most nincs puszi és ölelkezés a kis barátokkal, de az óvó és gondozó nénikkel sem. Egyvalamiben azért mégis a szívükre hallgattak a döntéshozók, a gyerek az „alvókáját” beviheti magával, de azt is csak fertőtlenített állapotban. Erre is különféle praktikák vannak a különböző intézményekben, az egyik példa, hogy névvel ellátott zacskót kérnek az „alvóka” mellé, hogy a nap végén ebbe tehessék a kedvencet.

Nem kötelező

Egyre több szülő igényli az ellátást, hiszen fogynak az éves munkavállalói szabadságok, de nem valószínű, hogy egyből megrohanják majd az óvodákat és bölcsődéket, tehát a létszám telítődése még nem rögtön következik be, ebben a szakemberek is egyetértenek. A pedagógusok szabadságát is folyamatosan biztosítani kell, ezért több helyen még összevont csoportban, úgynevezett „nyári nyitvatartás” szerint üzemelnek. Fontos tudni, hogy a nyitás nem azt jelenti, hogy kötelező menni. A kormány álláspontja még mindig az, hogy ahol megoldható családon belül a felügyelet, ott próbálják meg elkerülni azt, hogy közösségbe kelljen vinni a gyermeket.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: Kukó Gáborné és Göncziné Sziklai Ilona a bútorokat fertőtlenítik a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Óvodában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában