Ünnep

2020.05.01. 09:00

Május 1-je: szerelem és az újjáéledő természet

Idén nem úgy ünneplünk, ahogy azt évtizedek óta megszokhattuk.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: STOCK

Elmaradnak a madárcsicsergéses majálisok. A települési rendezvények, koncertek, a munkahelyi közösségek bográcsozásai, az égbe szökő lufik, a vattacukor és a lángos édes-sós keverékének illata.

Most csendben, családi körben, otthon ünneplünk. Vannak azonban néphagyományok, szokások, amelyek még élnek, és talán ezeket most is láthatjuk, nem maradnak el.

Májusfa – hagyományosan

Nyékládházán egy rendhagyó online májusfa-kiállítást rendeznek a hagyomány jegyében. A művelődési ház közösségi oldalán vasárnapig várják a lányoktól a nekik állított májusfa fotóját.

A májusfa a természet újjászületését szimbolizálja, ami egész Európában a tavasz jelképe. Vallási magyarázata szerint Fülöp apostol megmenekülésének, majd kereszt­fán szenvedett vértanúságának állít emléket. Régebben a templomokban is állítottak májusfát.

A népszokásokkal foglalkozó szakirodalom szerint a magyarok lakta területek nagy része május elsejéhez köti a májusfát. Erre a napra virradóra az ifjak a hajadonok ablaka előtt, lehetőleg észrevétlenül, úgynevezett zöld fát állítottak fel. A májusfák kivágása, szállítása, hajnali feldíszítése a legénybanda közös, bizalmas feladata volt. Éjszaka vágták ki az erdőn a fát, és hajnalra állították fel a helyi szokásnak megfelelően, vagy minden lányos ház elé együttesen vagy mindenki a maga szerelme háza elé. A fát többnyire őrizték, hogy a vetélytársak, a rivális udvarló csapata ki ne döntse. Az udvarlási szándék komolyságát jelezhette a fa fajtája, nagysága. Többnyire szalagokkal, zsebkendőkkel, virágokkal, teli üveg borral díszítették fel.

Májuskosár – megyénkben

Leginkább Észak-Magyarországon élő hagyomány a májuskosár ajándékozása. Manapság az udvarló adja eladósorban lévő szíve választottjának. Régen az ablakba kitett kosarak száma jelezte, hogy ki a legnépszerűbb és ki a férjhez menő lány a faluban. A szalagokkal gazdagon feldíszített kosárban vágott és cserepes virág is helyet kaphat. A kosár és a virágok színe árulkodott a kapcsolat mélységéről is.

(A borítóképen: Színes májusfa)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában