Hitélet

2020.05.01. 10:00

Később tudják tartani a konfirmációt Csáton

Folytatják az anyák napi ünnepség szép hagyományát – online.

Pap Gyula

A református zsinat rendelkezése alapján visszavonásig nem lehet tartani semmilyen egyházi rendezvényt, beleértve az istentiszteleteket is – erről már tájékoztattuk olvasóinkat korábban. A mezőcsáti református egyházközség Facebook-oldalán azonban értesítette a híveket, hogy náluk élő közvetítéssel, erősen korlátozott formában, rendhagyó módon, de tartanak Mezőcsáton református istentiszteletet.

El kell halasztani

A megyében csak néhány helyen van ilyen kezdeményezés, hogy az egészségügyi szabályok szigorú betartása mellett, személyes kontaktus nélkül online formában találkoznak a gyülekezet tagjaival, melyre komoly érdeklődés van, hiszen rendesen harangszóval, orgonával, énekekkel szólal meg az ige a csáti templomban. Az egyházközség közösségi oldalának mintegy 130-140 követője van, akik élőben csatlakoznak az alkalmakhoz. Külföldről Angliából, Olaszországból, Erdélyből is jött már visszajelzés, pozitív a fogadtatása – tájékoztatott Gazda István lelkipásztor. A megtekintések száma eléri az ezret. Ahogy az egyes alkalmakra, készültek virágvasárnapra, húsvétra is. Különös hangulatot, intimitást kölcsönzött az ünnepnek, hogy az úrvacsorát a lelkész családjával vették, és a résztvevők is családi körben készültek kenyérrel és borral a közös alkalomra.

– Nagyon készülünk az anyák napi istentiszteletre, ez rendkívül fontos számunkra, minden évben műsorral, különleges produkciókkal köszöntjük az édesanyákat. Nem lesz ez most sem másképpen, csak az éteren keresztül – hangsúlyozza a lelkipásztor.

Még a múlt év szeptemberében kezdődött el a konfirmációra érettek oktatása, felkészítése. Már a tananyag ismétlésénél, megerősítésénél tartottak, de sajnos közbeszólt a járványhelyzet.

– Semmi baj, terveink szerint szeptemberben – egy kis felelevenítés, átismétlés után – megtartjuk a vizsgát, senki nem marad le róla – hangsúlyozza Gazda István.

Egyébként online formában működik a kapcsolattartás az oktatási intézményeikben, mára begyakorlottan, olajozottan működik az oktatás – tudtuk meg.

(A borítóképen: Online istentisztelet a mezőcsáti református templomban| Fotó: ÉM-Archívum)

Kapcsolódó cikkein:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában