tömegközlekedés

2020.05.12. 09:30

Jegyet árul a buszsofőr

Hétfőtől újabb változások léptek életbe a Volán vidéki járatain.

Bájer Máté

Mától újra az elsõ ajtón keresztül lehet csak felszállni a buszokra

Fotó: Bujdos Tibor

Bejárta az utóbbi napokban a világot a videó, amivel a japán közmédiában a koronavírus terjedését példázták egy, a vírushoz hasonló természetű anyag segítségével, aminek a nyoma UV-lámpa alatt kimutatható. A kísérlettel részben a svédasztalos helyeket modellezték, rámutatva, egy gyors étkezés is elég arra, hogy bárki megfertőződhessen.

Nem csak a svédasztalos kiszolgálást preferáló étkezdék jelenthetnek gondot. Minden olyan zárt hely, ahol megfelelő védekezés nélkül tartózkodik egyszerre több ember, potenciális veszélyforrás. Ilyen lenne egy zsúfolt helyközi autóbuszjárat is, ha a korábban megszokott módon közlekednének rajta az emberek.

Kötelező a maszk | Fotó: Bujdos Tibor

A járványellenes intézkedések enyhítése a volánbuszos közlekedést is érinti: a vidéki, helyi és helyközi járatokon ismét életbe lép az első ajtós felszállás, és újra vásárolhatnak jegyet az utasok a buszvezetőktől. Bevezetnek olyan óvintézkedéseket is, amik az utazás biztonságát növelik.

Védőtávolság

A szájmaszk viselése a Volánbusz járművein már a múlt hét óta kötelező. Ehhez jön mostantól, hogy az első ajtón kell felszállni azokra a járatokra, amelyek nem érintik Pest megyét és Budapestet – közölte a busztársaság.

Ahogy a közterületeken, az autóbusz-állomások nyitott részein is kötelező a másfél méteres védőtávolság betartása, valamint ajánlott a szájmaszk viselése.

Menetjegy vásárlása céljából egyszerre csak egy ember tartózkodhat a járművön; a többi utasnak a peronon kell várakoznia a másfél méteres védőtávolság betartásával.

A sofőr mögötti első sorokba továbbra sem szabad ülni. Bár egy hosszú távú utazás során – főleg egy meleg napon – kényelmetlen lehet a szájmaszk, mégis ez a legbiztonságosabb módja a buszos közlekedésnek: fontos, hogy ne csak a fülünkön lógjon, hanem a szájunkat és az orrunkat is takarjuk el vele rendesen – teszik hozzá.

Türelmet tanúsítva

Hétfőn megnéztük, hogyan vizsgázik a könnyítés egy olyan helyen, mint a miskolci Búza tér. Ottjártunkkor azt tapasztaltuk, hogy az emberek megértették a változást, nagy türelmet tanúsítva, az előírásokat betartva vették igénybe a távolsági járatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában