Spider mentőcsoport

2020.05.06. 18:00

Hivatásuk az életmentés

Akárkiből nem lehet mentőkutya-vezető, vizsgák és egy év próbaidő előzi meg, amíg a Spider tagjává válhat.

Detzky Anna

Forrás: Spider

Április 26-a a mentőkutyák világnapja. A miskolci Spider mentőcsoport 35 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, az ő nevükhöz fűződik a legendás Mancs kiképzése is. Mentőtevékenységükre a járvány ideje alatt még nagyobb szükség van.

– A koronavírus az orvosokhoz hasonlóan minket sem állított meg. Sajnos eltűnt személyek most is vannak, mert a jelenlegi veszélyhelyzet miatt sokan elkeserednek és világgá mennek – mondta Lehoczki László, a Spider Mentőcsoport vezetője. – Az eredményes mentések közös jellemzője, hogy általában még az eltűnés napján riasztanak bennünket. Második, harmadik nap után sokkal nehezebb megtalálni valakit, mert közben elvesznek a valós emlékek az eltűnés részleteiről, ezért fontos lenne, hogy időben beérkezzenek hozzánk a segítségkérő hívások. Mostanában azonban nehézséget okoz számunkra, hogy egy sportversenyeket is szervező mentőkutyásokat tömörítő országos szervezet együttműködési megállapodást kötött az Országos Rend­őr-főkapitánysággal, és a 112-es segélyhívószám által őket értesítik először. Mi csak 2-3 nap után, a hozzátartozóktól értesülünk. A megyei rendőr-főkapitánysággal kötött 25 éves, jól funkcionáló együttműködési megállapodásunkat is felülírták.

Kevés a fiatal

– A mentés sikeréért 80 százalékban a megfelelően képzett kutyavezetők felelnek, és 20 százalékban a mentőkutyák. Éppen ezért saját vizsgarendszert dolgoztunk ki, életből vett helyzetekből vizsgáztatunk, ahol fizikai és szellemi követelményeknek is meg kell felelni. Egy év próbaidő van nálunk, és az éles bevetéseknél kell bizonyítani a rátermettséget. Onnantól kezdve pedig eldönti a csapat és az új ember is, hogy mennyire szimpatikusak egymásnak. Utánpótlásunk nem nagyon akad, kevesen vagyunk, de én mindig azt mondtam, hogy inkább legyen kevés oroszlán, mint sok nyúl. Mi ezt a szabadidőnkből, teljesen ingyenesen végezzük, és gyakran kerülünk életveszélyes helyzetekbe, amit család mellett kevesen vállalnak – mondta a Spiderek vezetője.

Figyeljünk egymásra!

A bizonytalan élethelyzet nagyobb kockázatot jelent.

– A járvány idején különösen vigyázni kell azokra, akik egyébként is hajlamosak a depresszióra, vagy tragédia folytán ­krízisbe kerültek. Múlt hétvégén is három mentésünk volt. Az egyik vízpart mellett történt, ami különösen melegebb időben gyakori. Bár összességében is jellemző, hogy az öngyilkosságoknak több mint a fele vízhez kapcsolódik. Akik vízbe fulladnak, azoknak egy része nem tud úszni, vagy alkoholos, gyógyszeres befolyásoltság alatt áll. A másik nagyobb csoportba a szakadékba zuhanó kirándulók, gombászok tartoznak. A harmadik pedig az idős, demens emberek csoportja, akik akár a frontok változásával elindulnak valahová és nem találnak haza. Viszont az online helymeghatározó alkalmazások miatt egyre ritkább azoknak a száma, akik tudatosan kelnek útra, és mégis eltévednek az erdőben. Ilyenre általában akkor van példa, ha valaki nem ismeri az erdei terepet, rásötétedik és bepánikol – fejtette ki Lehoczki László.

(A borítóképen: Akcióban a mentőcsapat...)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában