vége a home officenak?

2020.05.30. 11:00

Előtérben a visszatérő alkalmazottak védelme

A járvány enyhülésével az átmenetileg home office-ban dolgozó munkavállalók visszatérnek a munkahelyükre.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

A kormány a nemrégiben megalkotott rendeleteivel lehetőséget biztosított a fokozatos visszarendeződésre a munkahelyeken.

A munkavédelmi törvény szabályai szerint azonban a munkáltatónak az irodai vagy telephelyi visszarendeződés előtt rendelkeznie kell kockázatértékeléssel annak érdekében, hogy a működéssel kapcsolatos veszélyforrásokat számba vegye, és annak hatásait kezelje. A kockázatértékelés elvégeztetése törvényi kötelezettség.

A munkáltató felelőssége az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtése, és a vonatkozó irányelvek és ajánlások követése.

Egyéni felelősség

A krónikus betegségben szenvedők, illetve a 65 év feletti dolgozók fokozottan veszélyeztetettek. Az ő esetükben egyéni elbírálás alá eshet, hogy a munkáltató hogy dönt.

Sokszor inkább óvatosak a munkahelyi vezetők, féltik a munkatársakat, ezért inkább még otthoni munkavégzést javasolnak ezeknek a kollégáknak – mondta el tapasztalatait Kiss Krisztina HR-szakember. Tudatosabban figyelnek rájuk, mint eddig bármikor.

Fontos szabályok

Az egészségügyi protokollt természetesen betartják és betartatják, amelyek a járványhelyzetben megfogalmazódtak – hangsúlyozta a szakértő. Vannak cégek, amik már korábban is előnyben részesítették a távmunkát, most még több vállalat dönt úgy, hogy ezt választja. Nem mehetünk el amellett, hogy a munkavállalónak is nagy a felelőssége. A saját egészsége érdekében a szabályokat érdemes betartania. Ami vonatkozik továbbra is a testi kontaktus – például kézfogás – kerülésére és a távolságtartásra munkahelyi környezetben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában