Napi tájékoztató

2020.05.26. 13:30

Csak időpontra menjünk vizsgálatokra

A munkahelyek védelméről és az egészségügyi ellátásokról is szó volt az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján.

Horváth Imre

Forrás: Youtube / M1

Megfelelő időben, megfelelő intézkedéseket hozott a magyar kormány és az emberek betartották ezeket, mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Bár megtorpantunk, de ez elengedhetetlen volt, hogy megvédjük az emberek egészségi állapotát. A következő foglalkoztatási statisztikák rosszabbak lesznek, de élnek a bértámogatási intézkedések. Mindent megtesznek a munkahelyek védelméért, és amennyit a vírus elpusztít, annyit létre is hoznak. Új támogatási forma a munkahelyteremtő bértámogatás, amely dolgozónként havonta akár 200 ezer forint is lehet. A gazdaságvédelmi akcióterv keretében több mint egymillió embernek nyújtottak valamilyen támogatást. Fontos a hazai cégek védelme, nem engedhetik meg, hogy külföldiek kerüljenek tulajdonba. Így 2020 végéig csak miniszteri engedéllyel szerezhet tulajdont egy külföldi a stratégiai vállalatokban.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, 15-tel emelkedett ismét a pozitivitások száma és nyolcan hunytak el. Csökkent a kórházban ápoltak és a lélegeztető gépen lévők száma. Sokadik nap él az a tendencia, hogy a gyógyultak száma több, mint az aktív betegeké. Továbbra is az a cél, hogy a zárt közösségekből eltűnjön a betegség, így folytatódnak a szűrővizsgálatok.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az Operatív Törzs Ügyeleti Osztályának munkatársa elmondta, kedden délután a kormány a Parlament elé terjeszti a különleges jogrend visszavonásának javaslatát. Újabb egyéni védőfelszereléseket, és eszközöket szállítanak ki, harminc vidéki kórházba. 396-ra emelkedett a járványüggyel összefüggő bűncselekmények száma.

Az újságírói kérdésekre válaszolva elhangzott, folyamatosan vizsgálják, milyen egészségügyi ellátásokat vezethetnek vissza, ez áll a rehabilitációs ágyakra is. Az ismét magasabb számú elhunyt kapcsán pedig az, hogy magas életkorúak, és többszörösen krónikus betegek voltak.

A kérdésre, hogy miként kerülhető el a sorban állás az egészségügyi ellátó rendszerben dr. Müller Cecília elmondta: továbbra is áll, hogy telefon be kell jelentkezni. Kérjenek időpontot, arra pedig pontosan érkezzenek meg, mert így lehet elkerülni, hogy a betegek találkozzanak egymással. Nem helyes semmilyen csoportosulás, bejelentkezés nélkül ne induljon el senki. Ha nem tud valaki a megadott időpontra menni, akkor kérjen új időpontot, de ne induljon el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában