Információs társadalom

2020.05.17. 18:30

Biztosítás netes zaklatásra

Az iskolák online térbe költözése miatt még több gyermeket érint a cyberbullying.

Forrás: Pixabay/illusztráció

Az elmúlt években számos kutatás mutatott rá, hogy az internetes zaklatás egyre több fiatalt érint – hazánkban minden harmadik gyerek megtapasztalja az online bántalmazás valamely formáját.

A koronavírus miatt fennálló veszélyhelyzetben ez még több gyermeket érint, hiszen a közoktatásban tanulók a korábbinál sokkal több időt töltenek az online felületeken.

Időben, térben korlátlanul

Az angol kifejezéssel „cyberbullying”-nak nevezett jelenségbe az internetes zaklatás számos formája beletartozik, ami az online térben előfordulhat: ilyen a bántalmazás, megalázás, illetve a magánjellegű információkkal való visszaélés is. A piszkálódás, csúfolódás és kiközösítés a kisiskolás és tinédzserkorosztály körében fordul elő leggyakrabban, így a cyberbullyingnak elsősorban a Z generáció tagjai vannak kitéve, mivel számukra az online világ jelenti a fő életteret. A zaklatás így már nem csupán az iskola falai között fordulhat elő, hanem gyakorlatilag időbeli és térbeli korlát nélkül kerülhetnek a támadások kereszttüzébe.

Különleges helyzet

A most bevezetett digitális oktatás miatt elkerülhetetlenül megnő az online térben eltöltött idő, így a gyerekek fokozottabban ki vannak téve az internetes zaklatásnak, korcsoporttól függetlenül. Fiatal koruk és tapasztalatlanságuk miatt a gyerekek sok esetben nincsenek is tisztában azzal, hogy egyes szituációkban bántalmazzák őket, egyszerűen nem ismerik fel az adott helyzetet, így elsődlegesen a szülők feladata az, hogy egyrészt a témával kapcsolatban edukálják, másrészt megvédjék ezektől a támadásoktól a gyermekeiket.

Különösen fontos lehet tehát ez a mostani különleges helyzetben, amikor a gyermekek nem csupán a szabadidejüket, de a tanulásra szánt idő egy jelentős részét is internetes felületeken töltik. Emellett a kapcsolattartás is a virtuális térben zajlik, így a szülőknek és a pedagógusoknak sokkal kevésbé van rálátásuk a gyermekek között alakuló viszonyokra.

Ügyvéd és konzultáció

Erre a problémára kínál most megoldást egy Cyberbullying biztosítás, amelyet egy biztosítótársaság hívott életre. A bekövetkezett zaklatás esetén a biztosítás két fő szolgáltatást nyújt. Egyrészt azonnal ügyvédet biztosít, aki ügyvédi felszólítással a nem kívánatos tartalom mihamarabbi törlésében segít, illetve a jogi eljáráshoz szükséges feljelentéseket és beadványokat is benyújtja a biztosított helyett. Másrészt amennyiben a biztosított igényli, pszichológiai konzultációkat szervez és fedezi annak költségét, így segítve az áldozatokat a zaklatás okozta trauma feldolgozásában.

(A borítóképen: Segítenek lefülelni a bujkáló támadót)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában