Oltások pótlása

2020.05.26. 09:30

Az iskolavédőnőkre vár a szervezés

Csak ott okozhat némi nehézséget a hetedikesek oltásának pótlása, ahol több iskola tartozik egy iskolaorvoshoz.

Novák Krisztina

Az oltás igényelhető, csakúgy mint az influenza elleni

Forrás: Illusztráció/ÉM

Az Operatív Törzs múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a tavaszi, hepatitis B-vírus elleni vakcinából az őszi első adagot országosan kilencvennyolcezer tanuló kapta meg, a másodikat azonban márciusban csak húszezer diáknak tudták beadni a járványügyi helyzet miatt. Ennek köszönhetően az oltásból kimaradt diákoknak május 25. és június 12. között pótolják azt. Pótlásra kerülnek továbbá a hetedikes lányoknak felajánlott HPV-vakcinák is.

Gyors lebonyolítás

– Úgy tervezzük, hogy egy nap alatt lebonyolítjuk az oltások beadását – tájékoztatta lapunkat dr. Stunya Edina házi gyermekorvos, a miskolci Jókai Mór Református Általános és Alapfokú Művészeti Iskola iskolaorvosa. – Ekkor az iskolánkba járó hetedik osztályosok megkapják a kötelező hepatitis B-vírus elleni oltások második adagját, azoknak a hetedik osztályos lányoknak pedig a HPV, azaz humán papillomavírus elleni védőoltás áprilisban elmaradt második adagját is beadjuk, akiknek a szülei igényelték ezt a vakcinát. Sajnos az erősen ajánlott, és ebben a korban még ingyenes HPV-oltást a szülők egy része nem igényli lánygyermeke számára, pedig fontos szerepet játszik a méhnyakrák és egyéb malignus megbetegedések megelőzésében is. Természetesen az oltások beadása során is fokozottan ügyelünk a járványügyi szabályok betartására, és a gyermekeket, valamint az őket kísérő szülőket is erre kérjük. A szervezéssel kapcsolatos feladatokat az iskolavédőnő végzi, és úgy beszéltük meg, hogy ötperces különbséggel érkeztetjük a gyermekeket, hogy elkerüljük a felesleges érintkezések kockázatát. Amennyiben valamelyik diákunk nem tud aznap jönni, szükség esetén pótoltási napot szervezünk.

Azokon a területeken, mint például Lyukóvölgyben – ahol nem lehet minden családot olyan könnyen elérni – elképzelhető, hogy a területileg illetékes védőnők segítségére is szükség lesz majd a szervezésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában